Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Ubice Ćuruvije nekažnjene 11 godina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

11. 04. 2010.

Ubice Ćuruvije nekažnjene 11 godina

Predstavnici Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije i pedesetak kolega i prijatelja okupilo se danas ispred zgrade u Svetogorskoj ulici u Beogradu, na mestu gde je, pred kućnim pragom, ubijen Slavko Ćuruvija, novinar i izdavač listova „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“.

Predsednik NUNS-a Đorđe Vlajić rekao je da je Ćuruvija streljan pre jedanaest godina i da ovo udruženje od tada postavlja pitanje ko je to uradio i da će nastavljati da ga postavlja dok se ubice i nalogodavci ne otkriju.

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović podsetila je da su u Srbiji već deset godina na vlasti demokratske snage, a da odgovorni za ubistvo još nisu otkriveni. Ona je naglasila da je ovo godina u kojoj se mora zahtevati od vlasti da rasvetle ovo ubistvo.

Šef delegacije komisije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je da je Slavko Ćuruvija bio novinar, koji je ubijen zato što je branio slobodu štampe i govora. Dežar je pozvao vlasti u Srbiji da privedu kraju istrage i osude odgovorne za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića.

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković naglasio je da se vrlo dobro zna da su članovi državne bezbednosti učestvovali u praćenju Slavka Ćuruvije, da je tadašnji predstavnik državne bezbednosti Ratko Romić prevezao ubice posle zločina, a da je o svemu bio obavešten i tadašnji šef beogradskog DB-a Milan Radonjić.

Ministar kulture Nebojša Bradić ocenio je da je danas položaj novinara bolji nego pre jedanaest godina kada je ubijen Ćuruvija i da je „u temelj tog boljeg ugrađena i njegova žrtva.“

Slavko Ćuruvija je ubijen tokom NATO bombardovanja na Uskrs 1999. godine ispred ulaza zgrade u kojoj je živeo u Svetogorskoj ulici. Slučaj njegovog ubistva se još uvek nalazi u predkrivičnom postupku.

Radosav Berbatović, polaznik 25. generacije Novinarske škole UNS-a


POSLE 11 GODINA I DALjE TRAŽIMO ĆURUVIJINE UBICE

U Svetogorskoj ulici u prolazu zgrade broj 35, danas u podne na mestu gde je i ubijen, održan je pomen Slavku Ćuruviji, novinaru, uredniku i vlasniku „Dnevnog telegrafa“ i magazina „Evropljanin“. Poštu ubijenom novinaru odalo je pedesetak kolega i poštovalaca.

Kraj spomen-ploče, gde su upaljene sveće i položeni venci, prisutnima su se obratili predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Đođe Vlajić, predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović, šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vinsen Dežer, lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković i ministar kulture Nebojša Bradić.

Svaki od govornika istakao je činjenicu da istraga ubistva Ćuruvije još uvek nema sudski epilog.

Predsednik NUNS-a Đorđe Vlajić je naveoo kako se već više od jedne decenije nadležnima postavlja isto pitanje - ko su nalogodavci i ubice Slavka Ćuruvije?

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović ogorčeno je konstatovala da je prošlo deset godina od smene vlasti u Srbiji, da su se demokratske stranke smenjivale na vlasti, a opet niko nije učinio ništa da pronađe ubice.

Šef Evropske komisije Vinsen Dežer je pozvao vlasti u Srbiji da privedu kraju istrage ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića.

Lider SPO-a Vuk Drašković se zapitao zašto pokušavamo da ubedimo sebe da ne znamo ko je ubio Ćuruviju. „Svi znamo“, rekao je predsednik Srpskog pokreta obnove, dodajući da ti zločinci danas uživaju imunitet.

Ministar kulture Nebojša Bradić je rekao da je položaj novinara u Srbiji danas bolji nego pre jedanaest godina. Budućnost novinarske profesije je krhka i ugrožena, te joj je potrebna podrška kako bi ojačala, istakao je Bradić.

Slavko Ćuruvija je ubijen na Uskrs 11. aprila 1999. godine u pasažu zgrade u Svetogorskoj 35, gde je i živeo.

Jelena Pakaški Đurđev, polaznica 25. generacije Novinarske škole UNS-a 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi