Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Svečana akademija povodom stogodišnjice smrti Laze Kostića održana u Novom Sadu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

06. 12. 2010.

Svečana akademija povodom stogodišnjice smrti Laze Kostića održana u Novom Sadu


U petak, 03. decembra, u velikoj Sali Skupštine Vojvodine, u organizaciji UNS-a, održana je Svečana akademija povodom veka od smrti Laze Kostića, pesnika, dramskog pisca, svestranog umetnika i prvog predsednika Srpskog novinarskog društva, preteče Udruženja novinara Srbije.



Akademiji su prisustvovali ministar kulture u Vladi Republike Srbije Nebojša Bradić, potpredsednica Vlade Vojvodine i pokrajinska sekretarka za informacije Ana Tomanova-Makanova, predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović, te brojni novinari i drugi gosti.

- Ne damo ovog buntovnika i nezadovoljnika zaboravu, on je naš savremenik. Novinar, publicista i rodoljub, bio je prevodilac Šekspira, propagator velike poezije i velikih misli, Srbin koji je voleo svoju Vojvodinu, koja je za njega bila deo slobodne, ujedinjene srpske države. Njegov i naši životi posle njega uče nas da žrtvovanje ima smisla, da stvari mogu da se pokrenu napred i da sa borbom nikada ne treba stati – rekla je predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović i dodala da je Kostić ponekad previše bio pesnik u politici, a neretko političar u poeziji, liberalni novinar, a po duhu romantični revolucionar.

Ministar kulture u Vladi Srbije Nebojša Bradić najpre je rekao da gotovo da nema srpskog pesnika koji se nije odmeravao i nadahnjivao Kostićevim majstorstvom i da nema „onoga ko je tražio njegove slabe strane“.



Ministar Bradić, takođe je istakao da je Laza Kostić kulturni junak našeg naroda i da je njegovo delo od neprocenjive važnosti i u ovom vremenu.

Podsećajući da je Kostić ostavio dubok trag u svemu što je radio – kao dramski pisac, filozof, esejista, prevodilac, novinar, diplomata, doktor prava, profesor, beležnik, senator, član Srpskog učenog društva i Srpske kraljevske akademije, Bradić je naglasio da je ovaj stvaralac bio jedan od retkih koji je pogađao suštinu i dimenzije naše istorije i mentaliteta.

- Njegovo delo i danas je za našu kulturu od neprocenjive važnosti. Svaki jubilej i svaka godišnjica priziva nas da još jednom kažemo da Laza Kostić jeste kulturni junak našeg naroda i on, kao takav, ostaje trajni spomen vremenima koja će tek doći – kazao je u nadahnutoj besedi ministar Bradić.

Laza Kostić bio je predsednik Srpskog novinarskog društva od 1882. do 1883. godine.



Na svečanosti povodom jednog veka od njegove smrti, prvakinja Srpskog narodnog pozorišta Gordana Đurđević-Dimić govorila je Kostićeve pesme i čitala odlomke reportaže o Majskom prevratu 1903. godine, objavljene u pariskom „Figarou”, a nastupio je i hor iz osnovne škole u rodnom Kovilju, koja nosi njegovo ime.

Potpredsednik UNS-a Branko Žujović u petak je položio i venac na grob Laze Kostića u Somboru.




Potpredsednik Udruženja novinara Srbije Branko Žujović na grobu Laze Kostića

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi