Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Uručene diplome – završene 27. Novinarska škola i 5. škola VebNovinar
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

19. 09. 2011.

Uručene diplome – završene 27. Novinarska škola i 5. škola VebNovinar

Polaznici UNS-ovih škola primili su u subotu diplome. Završno predavanje 27. generaciji Novinarske škole i 5. generaciji škole „VebNovinar“ održao je urednik i osnivač sajta njuz.net Dejan Nikolić.

Foto: Miloš Miškov
Diplome je đacima novinarskih škola UNS-a uručila predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović.

Govoreći na temu "Njuz net - od ideje do realizacije" o satiri i društvenoj kritici na internetu Nikolić je ukazao na problem površnosti u novinarstvu i zabrinjavajućeg copy – paste širenja informacija bez pomisli da se one provere.

Foto: Miloš Miškov
Da pokrene sajt njuz.net Nikolić se odlučio jer nije bio zadovoljan onim što može da pročita, čuje i vidi u medijima.

To što su tekstovi na sajtu njuz.net okarakterisane kao „vesti u ogledalu" nije smetalo da budu bez ikakve provere prenošene kao realne. Pokazalo se da je dovoljno da informacije napisane po novinarskom šablonu, sa novinarskim frazama, iako često potpuno apsurdne, završe bez ikakvih ograda u tradicionalnim medijima. Kao najbolji primer takve prakse Nikolić je naveo vest njuz.net-a o srpskom turisti koji je navodno u Egiptu skočivši sa litice usmrtio ajkulu. Vest su osim srpskih preneli i mediji iz regiona, ali i neki od najuglednijih stranih medija (Njujork post).

Mediji koji prenose vesti sa njuz.net-a
Nikolić je zaključio da je internet postao moćno sredstvo komunikacije koje "dobrom novinaru može pomoći da bude još bolji, a lošem da bude još gori”.

On je naglasio da za novinare ne bi trebalo da postoje tabu teme, ali i da novinarski poziv nosi sa sobom veliku društvenu odgovornost.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi