Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Dragoljub Janojlić dobitnik nagrade „Đoko Vještica“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

25. 10. 2011.

Dragoljub Janojlić dobitnik nagrade „Đoko Vještica“

Prvi dobitnik nagrade za novinarsku humanost koju je ustanovilo Udruženje novinara Srbije i preduzeće „Lemix“ iz Beograda je Dragoljub Janojlić, novinar „Nezavisnih novina palanačkih“ iz Smederevske Palanke.

Jednoglasnu odluku žiri je doneo vrednujući Janojlićeve tekstove iz 2011. godine objavljene u „Palanačkim novinama“.

Pisao je o porodicama otetih i nestalih na Kosovu i Metohiji koji tokom jedanaestogodišnje borbe za saznavanje istine nisu ni od državnih ni od međunarodnih službi i zvaničnika dobijali neophodnu pomoć.

Tekstovi o naporima da se jednom teško obolelom dečaku obezbedi inostrana medicinska pomoć, pokazuju šta se može dobrom voljom građana i pozivom admnistraciji da obavi svoj deo posla. A simpatični zapis o tome kako i stari bicikl može biti veliki dar za čoveka pritisnutog izbegličkim mukama, potvrđuje izreku da naše malo može za nekog da bude mnogo.

- Svi ovi tekstovi kolege Dragoljuba Janojlića potvrda su da je on, uvek profesionalno korektan, odmeren u izrazu, lično diskretan i spreman da istakne sve druge učesnike u ovim dobročinstivma, inicirao i sproveo niz humanitarnih akcija. Ovakvim svojim angažovanjem Janojlić je podsetio i medijske kuće ali i pojedince koji u njima rade na važnost svoje uloge i veličinu svoje moći u pokretanju najšire javnosti na humano ponašanje, saosećanje, solidarnost i pomoć ljudima u nevolji, navodi se u obrazloženju žirija.

Dragoljub Janojlić rođen je 1951. godine u Selevcu kod Smederevske Palanke. Svoju novinarsku karijeru koja traje 38 godina započeo je u listu „Naša vojska“ u Ljubljani. Radio je u novinskoj agenciji „Jasenica“ iz Smederevske Palanke i u centru za informisanje „Goša“.

Bio je dopisnik „Politike Ekspres“, a do juna ove godine radio je u „Frankfurtskim vestima“. Trenutno je dopisnik crnogorskog lista „Dan“ i saradnik „Nezavisnih novina palanačkih“.

Objavio je 9 knjiga, biografskih romana i publicističkih dela.

Petočlani žiri nagrade za novinarsku humanost činili su predsednica žirija Branka Otašević, novinar-veteran Miloš Bato Milatović, predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović, novinar TV Vojvodina Velimir Petrušić i donator nagrade, vlasnik preduzeća “Lemix” Jovica Pavlović.

Nagrada za novinarsku humanost “Đoko Vještica” dodeljuje se za medijske priloge u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost.

Dragoljub Janojlić, primiće nagradu “Đoko Vještica” sutra, 26. oktobra u 11 časova u restoranu “Kumbara”, Bulevar JNA br. 36, Beli Potok.

Nagrada se sastoji od statue i novčanog iznosa od 1000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi