Naslovna  |  Aktuelno  |  Istraživanje UNS-a o ubijenim i otetim novinarima na Kosovu  |  Slučajevi ubistava novinara na Kosovu na platformi Saveta Evrope
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Istraživanje UNS-a o ubijenim i otetim novinarima na Kosovu

13. 08. 2018.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Slučajevi ubistava novinara na Kosovu na platformi Saveta Evrope

Na Platformi Saveta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara od petka se nalazi i 14 nerešenih slučajeva ubistava, kidnapovanja i nestanaka srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine.

Slučajeve je Platformi Saveta Evrope prijavila Evropska federacija novinara (EFJ), nakon što je Skupština ove federacije, 6. juna ove godine u Lisabonu, jednoglasno usvojila Rezoluciju o istragama ubistava novinara na Kosovu koju su podneli Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Asocijacija novinara na Kosovu (AGK).

Na Platformi se navodi je prošlo skoro 20 godina, a da još uvek „niko za počinjene zločine nije izveden pred lice pravde “.

„U Rezoluciji o istragama ubistava novinara na Kosovu se poziva da se obnove napori da se istraže i da se pred lice pravde dovedu izvršioci za ubistva i kidnapovanja novinara, kao i da se obezbedi obeštećenje porodica“, navodi se na sajtu ove Platforme.

Cilj onlajn Platforme Saveta Evrope je da unapredi zaštitu novinara, tako što objavljuje pretnje i nasilje nad novinarima i medijskim radnicima i tako omogućava Savetu Evrope da bolje bude upoznata sa ovim slučajevima i da, ukoliko je potrebno, na vreme reaguje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi