Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  UNS: Pojačati nezavisnost komisija za ocenu medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

29. 02. 2016.

Autor: Zoran Ćulafić Izvor: NUNS

UNS: Pojačati nezavisnost komisija za ocenu medijskih projekata

Udruženje novinara Srbije (UNS) ukazalo je u dopisu Ministarstvu kulture i informisanja na neke primere protivzakonitih radnji i aktivnosti koje su uočene tokom monitoringa procesa sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog intersa u informisanju.

Primera radi, navodi UNS, u praksi se pokazalo da pojedine lokalne samouprave insistiraju na tome da ponosioci projekata moraju da budu registrovani na teritoriji na kojoj je konkurs raspisan i da vrše pritisak na članove komisije da odobre projekte medijima na nacionalnom nivou, jer smatraju da je to bolje za njihovu promociju.

„Svrha projektnog sufinansiranja, po našem mišljenju, jeste i veća prisutnost medijskih sadržaja od lokalnog javnog značaja za građane, te bi, po našem mišljenju, prioritetno trebalo podržati medijski pluralizam na lokalnom, a onda na regionalnom i nacionalnom nivou“, navodi UNS. 

Takođe, UNS ukazuje i da bi trebalo bolje definisati rokove za dostavljanje predloga za članove komisija. Prema oceni UNS-a, nije dobra formulacija koja navodi da se rok za dostavljanje predloga za članove komisije utvrđuje u javnom pozivu. Prema mišljenju UNS-a, rok za dostavljanje predloga za članove komisija trebalo bi da bude isti kao i rok za podnošenje prijava na konkurs. 

UNS je dalje u dopisu Ministarstva naveo, kao što su uradila i druga novinarska i medijska udruženja u sastavu Medijske koalicije, da bi odredbu Pravilnika koja se odnosi na uvažavanje mišljenja nacionalnih saveta nacionalnih manjina trebalo jasno definisati, kako bi se izbegla mogućnost slobodnog tumačenja i zloupotreba. 

Predlog je da se briše formulacija da članovi komisije razmatraju određeni projekat „uz puno uvažavanje“ mišljenja nacionalnog saveta određene nacionalne manjine.

„Pomenuta formulacija, po našem mišljenju, nije dovoljno jasna i može se tumačiti kao pritisak na komisiju da obavezno uvaži mišljenje nacionalnog saveta nacionalne manjine, što je u suprotnosti sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i načelom nezavisnosti rada komisije“, navodi UNS.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi