Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Opština Pirot kroz sufinansiranje projekata uslovljava medije da objavljuju informacije o njihovom radu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

11. 03. 2016.

Autor: K. K. Izvor: UNS

Opština Pirot kroz sufinansiranje projekata uslovljava medije da objavljuju informacije o njihovom radu

„Medij Južne vesti se obavezuje da objavi informacije po zahtevu Opštine Pirot, sa sadržinom koju odredi Opština Pirot, kada to sama priroda, važnost ili hitnost informacije zahteva“, deo je ugovora koji je portal Južne vesti dobio od Opštine Pirot, na osnovu Rešenja ove Opštine o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja.

 

Južnim vestima je na konkursu za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja u Opštini Pirot odobreno 120.000 dinara za projekat „Ovo je Pirot“. Međutim, kada im je od Opštine na potpisivanje stigao ugovor, u njemu je stajala i klauzula da se potpisivanjem obavezuju da objavljuju i druge informacije po zahtevu Opštine.

Nakon što su Južne vesti sugerisale Opštini da je suština projektnog sufinansiranja pomoć u realizaciji konkretnih projektnih aktivnosti navedenih u projektu, a ne oglašavanje Opštine, načelnik odeljenja za vanprivredne delatnosti Sava Kostić u pisanom objašnjenju ovom portalu naveo je  „da im je to potpuno jasno“ ali da je Opština „mišljenja da medij koji dobija sredstva od lokalne samouprave, pored realizovanog projekta, treba da objavi i određenu informaciju ukoliko to zatraži Opština Pirot, kada to priroda, važnost i hitnost informacije zahteva“.

„Daleko od toga da će sada Vama Opština Pirot jednom nedeljno, mesečno, kako god, dostavljati informacije na objavljivanje. Do sada nikome i nikada nismo poslali takav zahtev, ali je naše mišljenje da jedna ovakva formulacija treba da postoji“, objasnio je Kostić direktoru Južnih vesti Vitomiru Ognjanoviću.

On je dodao da je ugovor isti za sve i da se ne može menjati jer su ga „svi drugi mediji već potpisali“, ali da će primedbe analizirati kako bi sledeći konkurs za sufinansiranje bio još bolji.

Kako za UNS kaže urednik Južnih vesti Predrag Blagojević, ovaj medij „neće potpisivati takav ugovor“.

„Obavestili smo Opštinu Pirot da takav ugovor nećemo potpisati. To je nedopustivo. Nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima da od nas traže da objavljujemo informacije po njihovom zahtevu. Ne razumeju suštinu projektnog sufinansiranja. Uputili smo ugovor advokatu, a Opština ima 8 dana da nam odgovori na dopis“, kaže Blagojević i dodaje da im je iz Opštine rečeno da će „možda pripremiti novi ugovor bez ovog uslova“.

„Nadamo se da će to izbristi iz ugovora, inače ćemo ih, ukoliko ima osnova, tužiti. Čekamo da nam odgovore. Njima argument ne može biti to što su drugi mediji potpisali ugovor. Da li ga nisu čitali ili nemaju problem sa tim, ne znam, ali to je nedopustivo“, kaže Blagojević.

Sava Kostić UNS-u  je potvrdio navode Južnih vesti i dodao da će razgovarati sa predsednikom da se sporna formulacija izbriše za naredni ciklus konkursa za projekno sufinansiranje.

„Sad ne možemo da menjamo ugovor. Svi ostali su ga potpisali i ja tu ne vidim ništa sporno. Niti smo ikad tražili od nekog medija da objavljuje informacije, niti to planiramo. Samo želimo da to za svaki slučaj stoji u ugovoru. Sada je već kasno i ne pada mi na pamet da menjam ugovor, to je već bezobrazluk“, rekao je Kostić UNS-u.

S obzirom na to da u ugovoru stoji i da će „Opština učestvovati u sufinansiranju projekta sa 120.000 dinara u bruto iznosi (uključujući PDV)“, Kostić je, iako dilemu još uvek nisu razrešila ni ministarstva kulture i informisanja i finansija, pokušao da Ognjanoviću odgovori i na pitanje da li projektne aktivnosti podležu plaćanju poreza na dodatu vrednost.

„Ovaj član ugovora (tačnije ceo ugovor) je sačinjen uz saradnju sa načelnikom Opštinske uprave i ono što je bitno za ovaj član, sa načelnicom Odeljenja za privredu i finansije. Ja priznam da kao pravnik ne mogu često da shvatim koleginicu iz oblasti finasija, ali je njen zahtev bio da u ugovoru stoji jedna ovakva odredba i mi ostali koji smo sačinili ugovor smo to ispoštovali. Ono što je bitno reći, da je ovo već treći konkurs koji smo raspisali, zaključili smo mnoštvo ugovora i niko nije imao primedbu na ovaj član. Da li projektna aktivnost podleže plaćanju poreza na dodatu vrednost ili ne, mnogo me i ne zanima, mi smo je stavili za svaki slučaj, pa ako podleže platite, ako ne podleže, ne plaćajte“, zaključio je Kostić.

Iako je odgovorio na sva pitanja i nedoumice Južnih vesti, Kostić je u dopisu iskoristio priliku i da se požali na zahtevnost ovog medija. Na pitanje portala kako će se odvijati korespodencija sa Opštinom u toku projekta, Kostić je rekao:

Šta će Vam bolja „generalna korespodencija“ sa Opštinom Pirot od ove koju smo imali do danas? Moja malenkost je, u ime Opštine Pirot, ostvarila odličnu komunikaciju sa Daliborom Milojkovićem, u ime Južnih vesti. Uvek Vam stojim na raspolaganju, uvek se javim kada me tražite, posvetim Vam dosta vremena, uvek dam tražene informacije, objašnjenja, pojašnjenja, uputstva. Posvetim Vam vremena i kada ste neopravdano nezadovoljni i dostavljate zahtev za dostavljanje podataka od javnog značaja, pa pored silnih obaveza moram i time da se bavim, da fotokopiram sve pristigle projekte... I pored tog nepotrebnog narušavanja naše uspešne saradnje, ja Vam uvek stojim na usluzi ispred Odeljenja za vanprivredne delatnosti i Opštine Pirot“.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi