Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Opština Žagubica potvrdila UNS-u da je konkurs za projektno sufinansiranje sprovela suprotno Zakonu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

11. 03. 2016.

Autor: K. K. Izvor: UNS

Opština Žagubica potvrdila UNS-u da je konkurs za projektno sufinansiranje sprovela suprotno Zakonu

Opština Žagubica potvrdila je danas UNS-u da je izdavač „Okrug doo“ iz Požarevca dobio novac na konkursu za projektno sufinansiranje medija za portal „Novine okrug“ iako on nije upisan u Registar medija, što je suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima i Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

 

“Dokaz o registraciji medija ‘Okrug doo’ Požarevac u Registar medija nije dostavljen od pomenutog medija jer verovatno i nije registrovan u ovom Registru, ali istom nije ni tražen ovaj dokaz od Komisije jer je smatrala da je ispunjen uslov iz člana 21. stav 1. tačka 2. Zakona o javnom informisanju i medijima (ZJIM)”, odgovorili su UNS-u na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja iz Opštine Žagubica.

Nakon reagovanja Koalicije novinarskih i medijskih udruženja koju čine UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres na nepravilnosti u sprovođenju konkursa za projektno sufinansiranje medija u Opštini Žagubica i zahteva da Žagubica ponovi konkurs, UNS je ovoj opštini poslao zahtev za pristup informacijama od javnog značaja u kojem je, pored ostalog, tražio kopiju Rešenja o upisu u Registar medija čiji je izdavač „Okrug doo“ iz Požarevca,a koji je na ovom konkursu dobio 240.000 dinara za projekat “Informisanje o aktuelnostima opštine Žagubica, kao i lociranje problema za život meštana ovog kraja”.

Podsetimo, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja je 26. januara predložila opštini Žagubica tri člana za učešće u radu komisiji za ocenjivanje projekata, i to jednog člana u ime UNS-a, jednog člana u ime NUNS-a i NDNV-a, te jednog u ime ANEM-a i Lokal Pres-a.

Opština Žagubica je ignorisala predlog Koalicije, i za članove postavila dva novinara koje je predstavila kao članove UNS-a iz Negotina – Radomira Miloševića i Dragišu Radulovića, iako ih UNS nije predložio. Pored toga, za trećeg člana komisije je imenovan Načelnik odeljenja za privredu i ekonomski razvoj Opštine Žagubica, iako po ZJIM članovi komisije ne mogu da obavljaju javnu funkciju.

Član 24. ZJIM propisuje da ocenu projekata podnetih na konkurs vrši stručna komisija od tri ili pet članova, da članove stručne komisije imenuje rukovodilac organa koji je raspisao konkurs iz reda nezavisnih stručnjaka za medije i medijskih radnika koji nisu u sukobu interesa i ne obavljaju javnu funkciju, a da se većina članova te komisije imenuje na predlog novinarskih i medijskih udruženja ukoliko takav predlog postoji i ukoliko predložena lica ispunjavaju zakonom predviđene uslove. Samim tim, komisija u ovoj opštini nije obrazovana u skladu sa Zakonom.

Osim toga što je komisiju sastavila mimo zakonskih odredbi, Opština je donela i protivzakonito rešenje o raspodeli sredstava.

Ovim rešenjem, osim što je protivzakonito dodelila novac portalu „Novine okrug“, određeno je da čak 4.286.000 od ukupno 6 miliona dinara koje se raspodeljuju pripadnu mediju Radio Homolje, čiji je izdavač Radio Homolje d.o.o. u vlasništvu Kulturno prosvetnog centra „Jovan Šerbanović“ iz Žagubice, čiji je osnivač lokalna samouprava.

Podsetimo, Zakon izričito propisuje da pravo učešća na konkursu nemaju izdavači koji se finansiraju iz javnih prihoda.

Takođe, projekat RTV Bor Komisija je bez razmatranja odbacila sa obrazloženjem da se ovaj medij finansira iz javnih prihoda, što nije tačno. RTV Bor je tada bio u postupku privatizacije prenosom kapitala na zaposlene bez naknade i od 31. oktobra prošle godine ne finansira se iz javnih prihoda. 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi