Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  U 2016. godini raspisano dvostruko više konkursa za medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

13. 03. 2016.

Autor: S. Š. Izvor: UNS

U 2016. godini raspisano dvostruko više konkursa za medije

Od početka godine do 11. marta raspisano je 80 konkursa za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja, što je dvostruko više nego u istom periodu prošle godine. Po prvi put ove godine 17 lokalnih samouprava raspisalo je konkurs. To su: Brus, Gornji Milanovac, Šabac, Vlasotince, Novi Kneževac, Pančevo, Čoka, Majdanpek, Rekovac, Jagodina, Kovačica, Vladičin Han, Merošina, Medveđa, Bojnik, Osečina i gradska opština Medijana.

 

Čak 37 opština koje su do sada  raspisale konkurse izdvojile su veća sredstva za medijske sadržaje nego prošle godine. Ove godine manje je nepravilnosti u konkursima nego prošle. Ipak, nepravilnosti koje lokalne samouprave nisu htele da isprave bilo je u Novom Kneževcu i Aleksandrovcu. Ove opštine ograničile su učešće samo na medije koji imaju sedište u tim lokalnim samoupravama. Kršenje Zakona o javnom informisanju nije otklonjeno ni u konkursima u Kuli, Staroj Pazovi, Kikindi i Preševu.

U Kuli je predsednik opštine Dragan Trifunović imenovao u komisiju zaposlene iz Opštinske uprave, što je suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima, koji predviđa da se članovi komisije biraju „iz reda nezavisnih stručnjaka za medije i medijskih radnika”, a da se “većina članova komisije imenuje na predlog medijskih i novinarskih udruženja, ukoliko takav predlog postoji”. U Preševu, kao i prošle godine, konkurs je formulisan tako da neskriveno favorizuje medije koji informišu na albanskom jeziku i diskriminiše sva druga javna glasila.

Podsetimo, u prošloj godini u Srbiji je na sva tri nivoa vlasti, republičkom, pokrajinskom i lokalnom, za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa potrošeno najmanje 880 miliona dinara.

Udruženje novinara Srbije (UNS) zagovara izdvajanje od najmanje 2 odsto budžeta lokalnih samuprava za sufinansiranje medijskih sadržaja u oblasti javnog informisanja, a prema podacima, prosečan iznos koji su opštine i gradovi izdvojili za te namene u toku 2015. nije prešao jedan procenat. Tada je 104 lokalne samouprave raspisalo konkurse za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja, a objavljeno je ukupno 119 konkursa, među kojima 46 u trenutku raspisivanja nije bilo u skladu sa zakonom.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi