Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Konkurs opštine Bečej za sufinansiranje medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

12. 04. 2016.

Konkurs opštine Bečej za sufinansiranje medijskih projekata

Na osnovu člana 19. Zakona o javnom informisanju i medijima („Službeni glasnik RS“ broj 83/2014, 58/2015 i 12/2016 – autentično tumačenje), člana 4. stav 1. i člana 5. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja („Sl.glasnik RS“ br.16/16), člana 95. Uredbe o pravilima za dodelu državne pomoći („Službeni glasnik RS“ broj 13/2010, 100/2011, 91/2012, 37/2013, 97/2013 i 119/2014), člana 16. stav 1. tačka 36. i 52. stav 1. tačka 1. Statuta opštine Bečej („Službeni list opštine Bečej“ broj 2/2014-prečišćen tekst i 14/2015), člana 8. Odluke o budžetu opštine Bečej za 2016. godinu („Službeni list opštine Bečej“ broj 15/2015) i odluke o raspisivanju Konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Bečej broj II 022-53/2016 od 30.03.2016. godine, Predsednik opštine Bečej objavljuje

JAVNI POZIV

za učešće na konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Bečej u 2016. godini

I

Konkurs se raspisuje za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Bečej u 2016. godini, i to radi pružanja finansijske podrške :

  • medijskim sadržajima koji doprinose  ostvarivanju javnog interesa u oblasti javnog informisanja, istinitom, nepristrasnom, pravovremenom i potpunom informisanju svih stanovnika opštine Bečej, zaštiti i razvoju ljudskih prava i demokratije, unapređivanju pravne i socijalne države, slobodnom razvoju ličnosti i zaštiti dece i mladih, razvoju kulturnog i umetničkog stvaralaštva, očuvanju kulturnog i jezičkog identiteta pripadnika nacionalnih manjina na teritoriji opštine Bečej, razvoju obrazovanja, uključujući medijsku pismenost kao deo obrazovnog sistema, razvoju nauke, sporta i fizičke kulture, zaštiti životne sredine i zdravlja ljudi, unapređivanju medijskog i novinarskog profesionalizma i ostalih medijskih sadržaja koji doprinose zadovoljavanju potreba građana za informacijama i sadržajima iz oblasti života bez diskriminacije.
  • medijskim sadržajima koji omogućavaju ostvarivanje prava pripadnika nacionalnih manjina na informisanje na sopstvenom jeziku i negovanje sopstvene kulture i identiteta na teritoriji opštine Bečej;
  • medijskim sadržajima koji doprinose zaštiti interesa osoba sa invaliditetom na teritoriji opštine Bečej i obezbeđuju njihovo ravnopravno uživanje prava na slobodu mišljenja i izražavanja.

Iznos sredstava kojim će se sufinansirati projekti za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Bečej u 2016. godini je 4.000.000,00 dinara, a opredeljen je u članu 8. Odluke o budžetu opštine Bečej za 2016. godinu („Službeni list opštine Bečej“ broj 15/2015) na pozicijama razdeo 4, glava 12, program 15: lokalna samouprava, programska aktivnost: 0602-0006 informisanje, funkcija 830, pozicija 319, konto 423 usluge po ugovoru-usluge informisanja.

Najmanji iznos sredstava koji se može odobriti po projektu iznosi 100.000,00 (sto hiljada dinara) dinara, a najveći iznos sredstava  koji se može odobriti po projektu iznosi 1.500.000,00 (milion i pet stotina hiljada dinara) dinara.

Sredstva će se dodeljivati u skladu sa Uredbom o pravilima za dodelu državne pomoći („Službeni glasnik RS“ broj 13/2010, 100/2011, 91/2012, 37/2013, 97/2013 i 119/2014), po pravilima za Državnu pomoć male vrednosti (de minimis državna pomoć).

II

Pravo učešća na konkursu imaju:

1)    izdavač medija čiji medij je upisan u Registar medija, odnosno Registar javnih glasila koji se vodi u Agenciji za privredne registre, sa podacima upisanim u skladu sa Zakonom;

2)    pravno lice, odnosno preduzetnik, koji se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja i koji ima dokaz da će sufinansirani medijski sadržaj biti realizovan putem medija koji je upisan u Registar medija.

Pravo učešća na konkursu nemaju izdavači medija koji se finansiraju iz javnih prihoda.

Pravo učešća na konkursu nemaju lica koja su u prethodnom periodu dobila sredstva namenjena projektnom sufinansiranju od Opštine Bečej, a nisu podnela narativni i finansijski izveštaj o realizaciji projekta.

Za svaku od navedenih oblasti konkursa, učesnik konkursa može konkurisati samo sa jednim projektom.

Pod projektom se podrazumeva zaokružena programska celina ili deo celine (žanrovska i vremenska), kojom se doprinosi ostvarivanju javnog interesa, u skladu sa Zakonom.

Izdavač više medija ima pravo učešća na konkursu, s jednim projektom za svaki medij.

Učesnik konkursa može podneti zahtev za sufinansiranje najviše do 80% vrednosti projekta.

III

Kriterijumi za ocenu projekata

  1. mera u kojoj je predložena projektna aktivnost podobna da ostvari javni interes u oblasti javnog informisanja;
  2. mera pružanja veće garancije privrženosti profesionalnim i etičkim medijskim standardima

Na osnovu kriterijuma iz stava 1. tačka 1) ovog člana, posebno se ocenjuje:

1. Značaj projekta sa stanovišta:

  • ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja;
  • ostvarivanje namene konkursa;
  • usklađenosti projekta sa realnim problemima, potrebama i prioritetima ciljnih grupa; 
  • identifikovanih i jasno definisanih potreba ciljnih grupa;
  • zastupljenosti inovativnog elementa u projektu i novinarsko istraživačkog pristupa.

2.Uticaj i izvodljivost sa stanovišta:

  • usklađenosti planiranih aktivnosti sa ciljevima, očekivanim rezultatima i potrebama ciljnih grupa;
  • stepena uticaja projekta na kvalitet informisanja ciljne grupe;
  • merljivosti indikatora koji omogućavaju praćenje realizacije projekta;
  • razrađenosti i izvodljivosti plana realizacije projekta;
  • stepena razvojne i finansijske održivosti projekta (pozitivni efekti projekta nastavljaju se nakon što se okonča podrška).

3. Kapaciteti sa stanovišta:

  • stepena organizacionih i upravljačkih sposobnosti predlagača projekta;
  • neophodnih resursa za realizaciju projekta;
  • stručnih i profesionalnih referenci predlagača projekta, koje odgovaraju predloženim ciljevima i aktivnostima projekta.

4.Budžet i opravdanost troškova sa stanovišta:

  • preciznost i razrađenosti budžeta projekta, koji pokazuje usklađenost predviđenog troška sa projektnim aktivnostima;
  • ekonomske opravdanosti predloga budžeta u odnosu na cilj i projektne aktivnosti.

Na osnovu kriterijuma iz stava 1. tačka 2) ovog člana posebno se ocenjuje:

(1)  da li su učesniku konkursa izrečene mere od strane držanih organa, regulatornih tela ili tela samoregulacije u poslednjih godinu dana, zbog kršenja profesionalnih i etičkih standarda;

(2)  dokaz o tome da su nakon izricanja kazni ili mera preduzete aktivnosti koje garantuju da se sličan slučaj neće ponoviti.

IV

Dokumentacija:

Učesnik konkursa je obavezan da dostavi sledeću dokumetaciju:

1. Popunjen i overen prijavni Obrazac 1 u četiri primerka:

  • popunjen predlog projekta i
  • popunjen budžet projekta.

Obrazac se preuzima na sajtu Opštine Bečej.

2. Kopije sledećih dokumenata u jednom primerku:

  • rešenje o registraciji pravnog lica ili preduzetnika u  Agenciji za privredne registre;
  • rešenje o registraciji medija u Registru medija koji se vodi u Agenciji za privredne registre, sa podacima upisanim u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima;
  • dozvola za emitovanje radio i/ili TV programa izdata od Republičke radiodifuzne agencije;
  • bilans stanja i bilans uspeha iz 2014. godine;
  • potvrda Narodne banke Republike Srbije da nema evidentirane osnove i naloge u prinudnoj naplati (da nema blokiran račun);
  • kratke biografije ključnih učesnika projekta (najviše 3 učesnika);
  • overena izjava/saglasnost medija ili više njih da će programski sadržaji biti emitovani/objavljen u tom mediju (obavezno samo za pravna lica i preduzetnike registrovane za produkciju televizijskog i radijskog programa);
  • vizuelni prikaz predloženog medijskog sadržaja (primerak novina, trejler, džingl itd).

V

Rokovi: Prijave na Konkurs podnose se u roku od 15 dana od dana objavljivanja javnog poziva u dnevnom listu „Dnevnik“.

Datum objavljivanja Konkursa u dnevnom listu „Dnevnik“, biće objavljen na sajtu Opštine Bečej.

Odluka o raspodeli sredstava donosi se najkasnije u roku od 90 dana od dana zaključenja konkursa.

Korisnik sredstava je dužan da izveštaj o realizaciji utrošenih sredstava dostavi do 31.12.2016. godine.

VI

Pozivaju se novinarska i medijska udruženja, registrovana najmanje tri godine pre datuma raspisivanja konkursa, da predlože članove konkursne komisije. Uz predlog za člana komisije, novinarska i medijska udruženja, prilažu i dokaz o registraciji tog udruženja u Registru udruženja. Pozivaju se i medijski stručnjaci zainteresovani za učešće u radu komisije da se pisanim putem obrate Opštini. Uz predlog za članove Komisije dostaviti i kratke biografije.  Predložena lica ne smeju biti u sukobu interesa niti obavljati javnu funkciju , u skladu sa pravilima o borbi protiv korupcije.

Udruženja i pojedinci, predloge za člana komisije mogu poslatu u roku od 15 dana od dana objavljivanja Konkursa u dnevnom listu „Dnevnik“ Opštini Bečej.

Predloge slati do zaključenja konkursa na adresu: Opština Bečej, Trg Oslobođenja broj 2, 21220 Bečej ili na email adresu predsednik@becej.rs.

VII

Javni poziv i obrazac za prijavu se objavljuju na Internet stranici Opštine Bečej gde su vidljivi i dostupni sve vreme trajanja konkursa.

Rešenje o sufinansiranju projekta po raspisanom konkursu, biće objavljeno na internet stranici Opštine Bečej i dostavljeno svim učesnicima konkursa u elektronskoj formi.

Konkursni materijal se ne vraća.

Prijave koje stignu van propisanog roka ili na pogrešnom obrascu, neće biti razmatrane.

Prijave slati na adresu: Opština Bečej, Trg Oslobođenja br. 2, 21220 Bečej, sa naznakom: za Konkurs za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Dodatne informacije se mogu dobiti radnim danom od 11-12 do časova na telefone: 021/6811-843 i 064/89-59-077

Republika Srbija

Autonomna Pokrajina Vojvodina                                            PREDSEDNIK OPŠTINE

Opština Bečej

PREDSEDNIK OPŠTINE                                                             mr Vuk Radojević

Broj: II 022-53/2016

Dana: 30.03.2016. godine

B  E  Č  E  J

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi