Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Čija će biti nova srpska televizija na Kosovu?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 02. 2012.

Izvor: KIM Radio

Čija će biti nova srpska televizija na Kosovu?

Nacrt Zakona o srpskom TV kanalu, čije je osnivanje predviđeno planom Martija Ahtisarija, ušao je u skupštinsku proceduru. I dok predstavnici srpskih medija na Kosovu i dalje smatraju da to treba da bude nezavisan TV kanal predstavnici RTK i međunarodne zajednice zalažu se za jedinstvenu strukturu delovanja u okviru kosovskog javnog servisa.

U nacrtu zakona stoji da RTK čine dva TV kanala, jedan na albanskom i jedan na srpskom jeziku, a oba TV kanala imaju procenat programa na jezicima manjinskih zajednica. Do konačne odluke o novom TV kanalu na srpskom jeziku sledi predlaganje amandmana skupštinske komisije i raznih interesnih grupa.

Budimir Ničić, direktor Medija centra Čaglavica
Predstavnici srpske medijske zajedince smatraju da RTK ne može da upravlja ovim kanalom, jer istraživanja koje je, između ostalih sproveo i Centar za mir i toleranciju, jasno pokazuju da preko 95 posto ispitanika iz srpske zajednice ne želi otvaranje novog kanala pod pod okriljem RTK.

Direktor Medija centra u Čaglavici Budimir Ničić, gde je održan okrugli sto na temu osnivanja srpskog TV kanala, kaže za radio KIM da je praksa pokazala da se mnogi zakoni usvojeni u Skupštini Kosova ne poklapaju sa interesima srpske zajednice.

“Najbolji pokazatelji za to su predlozi zakona koji su u proceduri, o istorijskom centru Prizrena, o Velikoj Hoči i o novom srpskom TV kanalu koji su deo Ahtisarijevog plana i koji treba da budu usvojeni, ali evo već su prošle tri, četiri godine od donošenja tog plana, a tih zakona još uvek nema. Sa druge strane, za usvajanje Rezolucije o okončanju nadgledane nezavisnosti glasala je i opozicija”, kazao je Ničić.

Prvi zadatak posle zakonskog rešenja treba da bude izrada akcionog plana za početak rada nove televizije, kaže za KIM Anamari Repić, zamenik direktora RTK. Ona želi da Srbi dobiju svoj medijski prostor a ne da se osnivanjem ovog kanala poveća kredibilitet RTK.

“Jedini cilj jeste da se iskoristi trenutak jer ulazimo u proces digitalizacije i sada je pravo vreme da ta nova srpska televizija iskoristi sve tehničke mogućnosti koje se nude procesom digitalizacije. Finansijski i tehnički je to najlakše ostvariti ukoliko ste već deo postojećeg javnog servisa “, rekla je u izjavi za Radio KIM Anamari Repić.

Predsednik Komisije Skupštine Kosova za interese i prava zajednice Goran Marinković, podržava stavove srpskih novinara ali kaže da su u mnogim situacijama predstavnici Srba u Skupštini Kosova nemoćni da utiču na promenu stava većine.

"Predlozi srpske zajednice su opravdani i našim stavovima i unutar komisije i unutar parlamenta. Oni su identični njihovim stavovima. Tražili smo da se ispoštuje Ahtisarijev plan. Zašto to nije urađeno, pokazaće vreme. Strahovi Srba su opravdani jer je neusvajanje pojedinih zakona koji su u interesu srpske zajednice u proteklom periodu to pokazalo”, kazao je Marinković.

On je dodao da će poslanici Samostalne liberalne stranke glasati za ovaj Zakon ukoliko se usvoji njihov amandman vezan za izbor direktora novog kanala.

Nemački ambasador na Kosovu Ernst Rajhel nije za odvojenu strukturu.

“Razumem da bi u idealnom svetu ljudi voleli da postoji potpuno odvojena struktura, ali mislim da svi razumeju da bi takva strukura bila puno skuplja. Drugi aspekt cele priče je da legalno izabrani predstavnici naroda imaju pravo da pitaju i kažu šta će se raditi sa javnim novcem. Kompromis mora da se pronađe i mislim da se lagano nazire, naročito u vezi balansa uticaja jedne ili druge strane, svih faktora i učesnika u procesu. Nadam se da će mo na kraju imati pristojan proizvod”, rekao je nemački ambasador.

Inicijator pokretanja ideje o srpskom TV kanalu koji bi signalom pokrivao čitavu teritoriju Kosova bilo je Društvo novinara Kosova i Metohije koje radi kao ogranak Udruženja novinara Srbije. Deo njihovog predloga je ušao u plan Martija Ahtisarija a potom i u Ustav Kosova. Na održavanje današnjeg okruglog stola, međutim, niko od predstavnika ovog društva nije pozvan da prisustvuje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi