Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Radomirović (UNS): Važno je da mediji budu na strani žrtava silovanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 01. 2021.

Autor: Beta Izvor: Danas

Radomirović (UNS): Važno je da mediji budu na strani žrtava silovanja

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović je danas istakao da je važno da mediji budu na strani žrtava silovanja i da doprinose raspravi na tu temu.

„Važno je da mediji budu na strani žrtve, da pokreću rasprave i da time ohrabre i druge žrtve da prijave slučajeve silovanja, kako bi se žrtve osećale bezbedno da iznesu istinu i kako bi pomogle budućim generacijama”, rekao je Radomirović za agenciju Beta.

Glumica Milena Radulović i još nekoliko devojaka, od kojih su neke maloletne, prijavile su vlasnika škole glume Miroslava Aleksića za silovanje i seksualno uznemiravanje, nakon čega je on uhapšen.

Radomirović je istakao i značaj poštovanja pretpostavke nevinosti, odnosno obaveze medija da, dok sud ne donese presudu, napominju da je neka osoba samo osumnjičena.

Predsednik UNS-a je ocenio da je loše to što je jedan tabloid na naslovnoj strani izneo detalje seksualnog zlostavljanja i upozorio da se time žrtve ponižavaju.

Istakao je da žrtve mogu Savetu za štampu uložiti žalbu zbog kršenja Kodeksa novinara ukoliko ocene da pisanje medija nije prikladno.

„Ova tema je trenutno popularna, a i radi se o poznatim ličnostima, zato se mora voditi računa o načinu izveštavanja”, kazao je Radomirović.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

19.01.

2021.

Milan Đokić [neregistrovani] u 18:47

?

Zaboravio sam ime Fejsbuk stranice koja je osnovana juče na ovu temu. Otkucao im podršku i neke savete na svako otkucano pismo a one misle da sam provokator i sve izbrisano. Mnogo glupo. Ako ne žele pomoć zašto je traže? I kako one mogu znati da sam provokator? Nikako. I nisam. Treba ih zaštiti, ali kad neće pomoć i podršku neću više smetati. Neka se snalaze same.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi