Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Izmenama Krivičnog zakonika zaštititi i imovinu novinara i članova njihovih porodica
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 02. 2021.

Autor: Tanjug Izvor: RTS

Izmenama Krivičnog zakonika zaštititi i imovinu novinara i članova njihovih porodica

Članovi Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara razmatrali su predlog Udruženja sudija i tužilaca za izmene Krivičnog zakonika koje predviđaju da se, pored fizičkog integriteta, zaštiti i imovina novinara i članova njihovih porodica, u slučajevima koji su u vezi s obavljanjem novinarske profesije.

Taj predlog, kako se navodi u saopštenju Radne grupe, biće razmatran prilikom izrade analize regulatornog okvira kako bi se definisale potencijalne izmene Krivičnog zakonika i zakona koji uređuje krivični postupak sa ciljem da se dođe do unapređenja mehanizama krivičnopravne zaštite bezbednosti novinara i medijskih radnika, vodeći računa o zaštiti ljudskih prava u krivičnim postupcima.

Branko Stamenković, predstavnik Republičkog javnog tužilaštva, upoznao je članove Radne grupe da je u januaru ove godine u javnim tužilaštvima formirano 12 predmeta na osnovu podnetih krivičnih prijava ili izveštaja o mogućim krivičnim delima koja su izvršena na štetu bezbednosti lica koja obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja, a u vezi sa poslovima koje obavljaju.

Deset predmeta je aktivno i postupak je u toku, a u dva predmeta je doneta odluka da nema mesta pokretanju krivičnog postupka po službenoj dužnosti.

Predstavnici novinarskih i medijskih udruženja su izneli problem pritisaka na novinare, i istakli primere koji su se desili od početka 2021. godine.

Na sastanku je dogovoreno da će se o tim slučajevima detaljnije razgovarati na sledećem sastanku Radne grupe koji će biti održan u martu ove godine, što je i predviđeno Planom rada.

Na sastanku usvojen je i Pravilnik o radu Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara.

Kako se navodi, Radna grupa sastaće se sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i ministarkom kulture i informisanja Majom Gojković u petak 26. februara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi