Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Za ubistvo malteške novinarke jedan od optuženih osuđen na 15 godina zatvora
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 02. 2021.

Autor: Beta Izvor: N1

Za ubistvo malteške novinarke jedan od optuženih osuđen na 15 godina zatvora

Vinsent Muskat, jedan od trojice optuženih za ubistvo malteške novinarke 2017. godine Dafne Karuane Galisije osuđen je na 15 godina zatvora.

Muskat je ranije danas na sudu priznao krivicu.

Sud je tokom izricanja presude naveo da uzima u obzir činjenicu da je optuženi sarađivao sa policijom.

Muskat je za ubistvo novinarke optužen zajedno sa braćom Alfredom i Džordžom Deđorđo.

Dafne Karuana Galicija, istraživačka novinarka opisivana kao „VikiLiks u jednoj osobi“, ubijena je bombom postavljenom pod njen automobil u oktobru 2017. godine.

Muskat i braća Deđorđo osumnjičeni su da su napravili i postavili bombu ispod automobila novinarke.

Četvrta osoba povezana sa tim ubistvom je Jorgen Feneš, biznismen koji je uhapšen 2019. Hapšenje Feneša dovelo je do ostavke nekoliko članova tadašnje vlade. Ostavku su tada podneli premijer Džozef Muskat i ministar turizma.

 

Komentari (2)

ostavi komentar
pet

26.02.

2021.

Божидар Анђелковић [neregistrovani] u 20:06

ЦИА о убиству Хашогија

Бајденова администрација скинула је ознаку тајности са извештаја америчке обавештајне службе ЦИА о убиству саудијског новинара Џамала Хашогија. У извештају се сугерише да је саудијски принц Мохамед бин Салман одобрио операцију у Истанбулу да се новинар „зароби или убије“. Те процене су, како се наводи у извештају који је синоћ објавила Канцеларија директора националне обавештајне службе, базиране су на основу „контроле при доношењу одлука“ коју саудијски принц има у земљи. „Од 2017. године, принц има апсолутну контролу над безбедносним и обавештајним организацијама, због чега је мало вероватно да би саудијски званичници извели операцију такве врсте без његовог одобрења“, пише у сажетку извештаја.

Odgovori
čet

25.02.

2021.

Божидар Анђелковић [neregistrovani] u 18:07

Ко је убио Хашогија?

Америчка администрација данас скида ознаку тајности са поверљивих докумената о убиству саудијског новинара Џамала Хашогија, убијеног 2018. Став званичног Ријада је да су убиство починили одметнути припадници тајне службе, који су ухапшени, а петорица је осуђена на смртну казну. Међутим, нико у потпуности није поверовао у ту причу јер се сматра да иза свега стоји саудијски престолонаследник, принц Мухамед бин Салман. Очекује се да ће у извештају САД о том убиству, који је ће бити објављен данас, писати да иза убиства „највероватније стоји принц Салман“, односно да га је он највероватније и наредио. То је Ројтерсу открило чак четворо службеника САД. Према њиховим речима, америчка обавештајна служба - ЦИА била је та која је прикупила највише података за извештај. Ако се неко питао зашто се сада скидају ознаке тајности, ако је ЦИА већ прикупила доказе, амерички медији наводе да се сада поклопио политички тренутак – односно долазак новог председника који има намеру да затегне односе са Ријадом које је претходник Бајдена у Белој кући поприлично олабавио.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi