Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Orban „kupuje“ uticaj u Srbiji preko vojvođanskih medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 02. 2021.

Autor: Stefan Marković Izvor: cins.rs

Orban „kupuje“ uticaj u Srbiji preko vojvođanskih medija

Oko 12 miliona evra su građani Mađarske platili rad mađarskih medija u Srbiji od 2011. do kraja 2019. Istraživanje CINS-a pokazuje da je susedna država finansirala informativni sadržaj i kupovinu nekretnina medija koji sadržajem i vlasničkim vezama pokazuju bliskost sa Fidesom, strankom premijera Mađarske Viktora Orbana, što sagovornici CINS-a ocenjuju kao kupovinu uticaja.

CINS otkriva i zašto je funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara tražio otkaz glavnog urednika najstarijih mađarskih novina u Srbiji, kao i zbog čega su glasovi vojvođanskih Mađara važni za rezultat na evropskim izborima.

Blizu granice sa Mađarskom, u Subotici, nalazi se najveća mađarska medijska kuća u Srbiji – RTV Panon. Vlasnik dve radio stanice, portala i televizije zapošljava 129 ljudi, a RTV Panon već 15 godina izveštava na mađarskom i srpskom jeziku.

Za ovaj medij, u čijem sastavu se nalaze TV Panon, Panon radio, Subotički mađarski radio (Szabadkai Magyar Rádió) i portal PanoRTV, od 2011. do kraja 2019. godine Vlada Mađarske je preko državne Fondacije Bethlan Gabor uplatila više od devet miliona evra, od čega skoro polovinu 2019. godine. Osim toga, Fondacija je (zaključno sa 2020. godinom) za Panon izdvojila još najmanje 3,5 miliona evra, za koje nije poznato da li su isplaćene. (Više o tome OVDE.)

Tako je RTV Panon dobio većinu od oko 12 miliona evra koliko su svi mađarski mediji registrovani u Srbiji dobili za informativni sadržaj, rad i razvoj organizacije, kupovinu nekretnina i medija. Za to vreme, smatraju sagovornici Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), mediji zastupaju interese mađarske vlasti, promovišu premijera Mađarske Viktora Orbana i njegovu Fides partiju i tako šire njihov uticaj u Srbiji.

„Znaju i da izmisle da se, na primer, više stotina migranata okupilo u Severnom Banatu, i samo čekaju momenat da probiju ogradu. Onda mi odlazimo tamo i ispadne da je umesto više stotina reč o samo 40-50 migranata koji su uglavnom mirni. U tim slučajevima traže da izvestimo da ih je ipak 400, bez obzira što to ne možemo dokazati kroz video. Desilo se i da u Budimpešti izmisle da su migranti provalili i opljačkali kuće i da napadaju stare ljude koje žive tamo. Na licu mesta se ispostavlja da to nije baš tako, da su samo ušli u jednu praznu kuću, a pljačkanje se svodi na skidanje starog poda i loženje vatre jer je bilo 10 stepeni“, rekla je osoba zaposlena u RTV Panon koja je želela da ostane anonimna.

Dodaje da se „naručivanje“ takvog izveštavanja i medijskih manipulacija radi i kroz Mađarski nacionalni servis MTVA pa se kasnije koristi za prvi program servisa – M1. Ipak, nisu svi spremni da se povinuju naredbama, već samo nekolicina novinara.

Ceo tekst pročitajte OVDE.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi