Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ubice slobodne, još ispituju svedoke: Ni dve decenije od ubistva novinara Milana Pantića nema optužnice, TOK neće da preuzme slučaj
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 04. 2021.

Autor: V. Crnjanski Spasojević Izvor: Večernje novosti

Ubice slobodne, još ispituju svedoke: Ni dve decenije od ubistva novinara Milana Pantića nema optužnice, TOK neće da preuzme slučaj

NI posle pune dve decenije javnost i porodica našeg ubijenog kolege Milana Pantića ne znaju imena njegovih ubica i nalogodavaca zločina, nema podignute optužnice, niti sudskog postupka. Pantić je ubijen 11. juna 2001, u hodniku svoje zgrade, dok se vraćao iz prodavnice.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić nedavno je rekao da, iako je policijska istraga dala viđenje ko je ubio Pantića, i dalje nema dovoljno dokaza. Naglasio je i da Radna grupa za istrage ubistava novinara smatra da je reč o organizovanom kriminalu vezanom za konkretnu privatizaciju, što je na sastancima predočeno i Tužilaštvu za organizovani kriminal.

- Tokom prethodnog perioda Radna grupa MUP dostavila je postupajućem tužiocu u Jagodini izveštaj u vezi sa svim raspoloživim saznanjima vezanim za predmet ubistva novinara Milana Pantića - kaže Matić za "Novosti". - Na osnovu izveštaja, tužilaštvo je otvorilo tužilačku istragu u kojoj su saslušane osobe i uzete izjave na navedena saznanja. Tužilaštvo i dalje sprovodi istragu i trebalo bi da bude saslušan još jedan broj osoba, koje bi mogle da pomognu u prikupljanju dokaza. Očekuje se i saslušanje ljudi za koje raspolažemo do sada prikupljenim neposrednim dokazima i koje dovodimo u vezu sa samim izvršenjem.

Matić podseća da je pred sud moguće izaći samo sa konkretnim, održivim dokazima. Budući da ih zasada još nema, tužilaštvo ne može ni da podigne optužni predlog.

- Sve napore ulažemo da dođemo do tih održivih materijalnih dokaza. Komisija misli da bi Tužilaštvo za organizovani kriminal moralo da preuzme vođenje ovog specifičnog predmeta, odnosno da je on trebalo da bude u tom tužilaštvu još 2013, kada su tužilaštvo iz Jagodine i policija dostavili dopunu izveštaja u vezi sa konkretnim licima za koja postoje indicije da su svojim radnjama doprinela motivu da se nad Milanom izvrši ovakav zločin, a sve u cilju sticanja materijalne koristi.

Matić je ponovio da je ubistvo, prema njihovom viđenju, izvršila organizovana kriminalna grupa u kojoj se prožimaju politički aspekt (nalogodavci) i kriminalni (izvršioci).

U Tužilaštvu za organizovani kriminal (TOK) situaciju ipak ne vide tako i sva je prilika da predmet neće preuzeti.

- Naše tužilaštvo je izvršilo uvid u spise predmeta Višeg javnog tužilaštva u Jagodini u vezi sa ubistvom novinara Milana Pantića. Nakon uvida nije utvrđeno da postoje osnovi sumnje da je delo izvršeno od strane organizovane kriminalne grupe, što je neophodan uslov da predmet pređe u našu nadležnost. Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije jasno određuje nadležnosti TOK. Razumemo potrebu i želju da se pojedini predmeti prebace u nadležnost ovog tužilaštva, ali ono što opredeljuje postupanje jeste isključivo zakon - kažu u TOK.

RASPISAN KONKURS ZA NAGRADU

KOMPANIJA "Novosti" je i ove godine raspisala konkurs za nagradu za novinarsku hrabrost "Milan Pantić". Konkurs je raspisan 22. aprila i traje do 22. maja, kada će petočlani žiri izabrati dobitnike. Kandidate, uz pismeno obrazloženje, mogu predložiti redakcije, udruženja, žiri ili pojedinci i poslati na mejl adresu pr@novosti.rs ili na adresu: Redakcija "Večernjih novosti", Trg Nikole Pašića 7, Beograd, sa naznakom - Za nagradu "Milan Pantić". Odluku će doneti žiri sastavljen od predstavnika "Novosti", UNS, NUNS, lokalnog medija u Jagodini i porodice Pantić.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi