Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Al Džazira i AP osuđuju napad izraelske vojske na njihove prostorije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 05. 2021.

Autor: FoNet, Fena, Anadolija Izvor: N1

Al Džazira i AP osuđuju napad izraelske vojske na njihove prostorije

Medijska kuća Al Džazira osudila je postupak izraelske vojske, koja je srušila zgradu u Gazi u kojoj je bila njena redakcija, i pozvala sve medije i institucije za ljudska prava da udruže snage u osudi tih nemilosrdnih bombardovanja i da izraelsku vladu pozovu na odgovornost zbog namernog gađanja novinara i medijskih institucija. "Šokirani smo i zgroženi zbog krajnje uznemirujućeg izraelskog napada na zgradu u kojoj je bila i kancelarija AP-a", poručio predsednik i izvršni direktor te agencije Gari Prut.

U saopštenju Al Džazire Balkan se navodi da je bombardovanje zgrade, u kojoj je bila i readakcija američke agecije Asošijeted pres, čin kojim se novinari sprečavaju da izvršavaju svoju svetu dužnost informisanja i izveštavanja o događajima na terenu.

Al Džazira obećava da će koristiti svaki raspoloživi put kako bi izraelsku vladu smatrala odgovornom za svoje postupke.

Komentarišući bombardovanje zgrade u Gazi, vršilac dužnosti generalnog direktora medijske mreže Al Džazira, Mostefa Souag, pozvao je međunarodnu zajednicu da osudi takve varvarske akcije gađanja novinara i zahteva hitnu međunarodnu akciju da se Izrael pozove na odgovornost za namerno ciljanje novinara i medijskih institucija.

Cilj ovog gnusnog zločina je da se ućutkaju mediji i da se sakriju neizrecivi pokolji i patnje naroda Gaze, rekao je Souag.

On je istakao da uništavanje redakcije Al Džazira i ostalih medijskih organizacija u neboderu Al Džala u Gazi predstavlja očigledno kršenje ljudskih prava i međunarodno se smatra ratnim zločinom.

Pozivamo sve medije i institucije za ljudska prava da osude ovaj gnusni zločin i da stanu uz Al Džaziru i druge medijske organizacije koje su na meti izraelske vojske, uprkos tome što već dugi niz godina znaju da se u toj zgradi nalazi sedište više redakcija, kazao je Souag.

Asošijeted pres: Šokirani smo i zgroženi

Predsednik i izvršni direktor američke novinske agencije Asošijeted pres Gari Prut izjavio je da su šokirani i zgroženi nakon napada izraelske vojske na zgradu u Gazi u kojoj se nalazila i kancelarija AP-a, prenosi agencija Anadolija. Prut je u saopštenju komentarisao napad izraelskih snaga u kojem je srušen 13-spratni neboder u Gazi u kojem su se nalazile i kancelarije međunarodnih medijskih kuća, uključujući i televiziju Al Džazira i agenciju Asošijeted pres.

„Šokirani smo i zgroženi zbog krajnje uznemirujućeg izraelskog napada na zgradu u kojoj je bila i kancelarija AP-a“, poručio je Prut.

Izraelske snage od 10. maja izvode žestoke napade na blokirani Pojas Gaze. Do sada je u tim napadima ubijeno najmanje 139 Palestinaca, među kojima 39 dece i 22 žene. Ranjeno je najmanje 950 osoba.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi