Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Savet za štampu: Javna opomena Informeru zbog kršenja Kodeksa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 11. 2021.

Autor: Savet za štampu Izvor: Savet za štampu

Savet za štampu: Javna opomena Informeru zbog kršenja Kodeksa

Tekstom „OVAJ JE STVARNO PROLUPAO TOTALNO! DA LI JE OVO ’MIROLjUBIVO OSLOBAĐANjE’ SRBIJE? Rakić ponovio da se zalaže za lustraciju, izgnanstvo iz gradova, DOŽIVOTNU ZABRANU JAVNOG RADA I ODUZIMANjE IMOVINE!“, objavljenim 27. avgusta 2021. godine, portal „Informer.rs“ prekršio je tačku 6 Odeljka IV (Odgovornost novinara), po kojima je novinar dužan da neguje etiku i kulturu javne reči.

Na osnovu članova 19. i 21. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Zorica Višnjić, Dragan Đorđević, Vlado Mareš, Zlatko Čobović, Vida Petrović Škero, Jelka Jovanović, Snežana Andrejević, Tamara Skrozza, Bojan Cvejić, Olivera Milošević i Jelena Petković, na sednici održanoj 28.10. 2021. godine, većinom glasova izriče

                                                    JAVNU OPOMENU

Tekstom „OVAJ JE STVARNO PROLUPAO TOTALNO! DA LI JE OVO ’MIROLjUBIVO OSLOBAĐANjE’ SRBIJE? Rakić ponovio da se zalaže za lustraciju, izgnanstvo iz gradova, DOŽIVOTNU ZABRANU JAVNOG RADA I ODUZIMANjE IMOVINE!“, objavljenim 27. avgusta 2021. godine, portal „Informer.rs“ prekršio je tačku 6 Odeljka IV (Odgovornost novinara), po kojima je novinar dužan da neguje etiku i kulturu javne reči.

Portal nije prekršio ostale odredbe Kodeksa na koje se podnosilac žalbe žalio.

Odluka Komisije biće objavljena na sajtu Saveta za štampu (www.savetzastampu.rs) i dostupna javnosti.

                                                              OBRAZLOŽENjE

Vojin Rakić obratio se Savetu za štampu, jer su u spornom tekstu, kako tvrdi, potpuno izvrnute njegove reči kojima je opisao deo programa Pokreta „Novi 6. oktobar“, a koji je javnosti predstavljen u Planu oslobađanja Srbije u 10 tačaka. Objasnio je da je „naveden deo jedne tačke programa, a druge dve su obesmišljeni delovi dve tačke“, uz uvrede koje su mu upućene u naslovu teksta. U žalbi je naveo i da je poslao demanti u kojem je napisao da ne želi da opterećuje tekst žalbe kompletnim programom, te im je dostavio link ka izvornom tekstu koji je trebalo da objave. Redakcija ovaj odgovor nije objavila, a podnosilac žalbe smatra da su tekstom i neobjavljivanjem odgovora prekršene tačke iz poglavlja I, IV i V.

Redakcija portala „Informer.rs“ nije odgovorila na žalbu.

Po mišljenju članova Komisije, podnosilac žalbe nije u pravu kada tvrdi da su u tekstu potpuno izvrnute njegove teze iz programa „Oslobođenje Srbije u 10 tačaka“. Sve što je u tekstu navedeno zaista i piše u programu i nije interpretirano na pogrešan način. Redakcija je, po oceni Komisije, imala pravo da iz pomenutog programa izabere delove koje će objaviti i nema nikakvu obavezu da tekst objavi u celini ili u onolikoj meri koliko to podnosilac žalbe smatra da treba.

Takođe, redakcija nije imala ni obavezu da objavi odgovor koji im je dostavio, budući da nije reč o demantiju bilo čega što je objavljeno, već o Rakićevoj želji da se čitaoci upoznaju sa njegovim programom u celini. Redakcije, inače, nemaju nikakvu obavezu da uvažavaju takve zahteve, a u ovom slučaju, po oceni većine članova Komisije, portal nije imao ni pravo da to prenese, jer bi i time prekršio Kodeks novinara Srbije. „Plan oslobađanja Srbije u 10 tačaka“ koji je sačinio Rakićev pokret „Novi 6. oktobar“ obiluje kako uvredljivim kvalifikacijama, neprimerenim za javni govor, tako i više nego problematičnim stavovima i zalaganjem za represiju. Komisija smatra da mediji ne bi trebalo da ustupaju prostor takvim tekstovima, jer bi to bilo u suprotnosti sa obavezom medija da poštuju etiku i kulturu javne reči.

Jedini prekršaj Kodeksa članovi Komisije vide u naslovu, koji sadrži uvredu i zbog toga smatraju da je njime prekršena odreda koja se odnosi na obavezu poštovanja kulture i etike javne reči.

Jedna članica Komisije bila je protiv ove odluke, ne želeći da, na taj način, pruži zaštitu autoru programa, čijim je sadržajem, zaprepašćena. Zbog toga je odluka doneta sa deset glasova „za“ i jednim „protiv“.

Predsedavajuća

Zorica Višnjić

Beograd, 28.10.2021.                                                                                                                  

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi