Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  U 2021. godini za medije 13,7 miliona evra
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 01. 2022.

Autor: FoNet Izvor: FoNet

U 2021. godini za medije 13,7 miliona evra

Država je od 2015. do 2021. godine sufinanasirala 13.967 medijskih projekata za 1.669 podnosilaca, rečeno je danas na predstavljanju baze podataka o konkursima za medijsko sufinansiranje koju je napravio Centar za održive zajednice

Predstavnik Centra za održive zajednice Nedim Sejdinović rekao je na onlajn skupu o bazi podataka da je oko 3.000 projekata finansiralo Ministarstvo, 1.129 Pokrajinski sekretarijat i 9.926 lokalne samouprava.

Među najvećim dobitnicima konkursa su Radio-televizija Novi Pazar sa nešto više od 2,6 miliona evra za 19 projekata, Radio-televizija Belle amie iz Niša sa 1,13 miliona evra za 142 projekta, Novosadska televizija sa nešto više od milion evra za 111 projekata, Sremska televizija iz Šida sa oko 970.000 za 35 projekata i Studio B sa oko 907.000 za 25 projekata.

"Među pet prvoplasiranih nalaze se čak četiri medijske kuće koje su bile predmet privatizacije tokom 2015. i 2016. godine", rekao je Sejdinović i dodao da su izdavači tri dnevna lista koja prema podacima Saveta za štampu najčešće krše kodeks, od 2015. do 2021. na medijskim konkursima dobile oko 900.000 evra.

Kako se navodi na sajtu Centra za održive zajednice, za projekte koje su u 2021. godini sufinansirali Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnosa sa verskim zajednicama i 152 lokalne samouprave izdvojeno je oko 13,7 miliona evra, a među gradovima koji su najviše sredstava izdvojili su Beograd, Niš, Novi Sad i Pančevo.

Kada se razmatraju izdvajanja za medijsko sufinansiranje u odnosu na broj stanovnika najviše je izdvojilo Preševo koje je dalo 65,55 evra po glavi stanovnika za javno informisanje, dok su najmanje po stanovniku izdvojili Knić, Kragujevac koji je u 2021. konačno raspisao konkurs za sufinansiranje, Senta, Žitorađa i Ražanj.

Sejdinović je ukazao da je među odobrenim projektima i dalje primetna podrška projektima koji bi trebalo da budu neka uobičajena delatnost medija i da još ima projekata čiji je sadržaj praćenje rada lokalnih samouprava.

On je dodao da je pozitivno to što su lako dolazili do informacija, a da bi konkursno sufinansiranje bilo bolje kada bi o projektima odlučivala stručna komisija koju čine ozbiljni profesionalci od integriteta.

Zamenica šefa Misije OEBS Sara Groen istakla je na skupu da OEBS aktivno podržava Medijsku strategiju i da projektno sufinansiranje uprkos poteškoćama ostaje jedan od stubova u medijskom sistemu Srbije.

Ona je dodala da vrednost otvorenih podataka leži u njihovom korišćenju i da je važno otvoriti podatke kako bi se postigla transparentnost.

Groen je istakla da OEBS podstiče saradnju medija, građana i civilnog društva.

Savetnica u Ministarstvu kulture i informisanja Dragica Blagojević izjavila je da je Ministarstvo tu da sluša sve sugestije i da je ideja da i sama institucija napravi platformu sa otvorenim podacima.

Ona je dodala da oni koji konkurišu svojim projektima kod Ministarstva znaju da svake godine postoji neka novina, te ukazala da od prošle godine svi medijski sadržaji koje je sufinansiralo Ministarstvo moraju da budu obeleženi i prepoznatljivi.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi