Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Prodaje li se TV Avala?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 07. 2012.

Autor: Jelena Čalija Izvor: Politika

Prodaje li se TV Avala?

Demantovani navodi o prodaji TV Pink, ali još se zvanično ne zna da li će biti prodata Televizija Avala

 

Televizija Pink se ne prodaje, ali da li će biti prodata TV Avala, takođe televizija sa nacionalnom frekvencijom u kojoj je Željko Mitrović manjinski vlasnik, juče se nije moglo zvanično saznati.

U medijima je nezvanično objavljeno da je postignut dogovor o prodaji TV Avala, dok su pregovori o promeni vlasništva u TV Pink u završnoj fazi. Pojavili su se i navodi o mogućim kupcima. Prema njima, za Televiziju Avala zainteresovani su strani kupci, ali i porodica Karić, vlasnici BK televizije, dok je načelni dogovor o prodaji TV Pink Željko Mitrović, vlasnik „Pink medija grupe“, nedavno postigao sa kompanijom SBB. Zvanično: nikakva prodaja ni promena vlasništva nije obavljena. Budući da je u oba slučaja reč o televizijama sa nacionalnom frekvencijom, vlasnici su dužni da o promeni u strukturi vlasništva obaveste Republičku radiodifuznu agenciju (RRA) koja to mora da odobri. Ovom telu, međutim, niko se nije obratio za promenu vlasničke strukture bilo kog nacionalnog emitera, pa ni TV Pink ni TV Avala, izjavio je za naš list potpredsednik Saveta RRA Goran Karadžić.

–  Za nas je to samo novinarska spekulacija i ništa više jer nam se niko nije obraćao u vezi sa tim. Inače, pre promene vlasničke strukture neophodno je da svaki emiter, bez obzira na to da li je nacionalni ili lokalni, dobije saglasnost RRA. Tada u okviru svojih nadležnosti proveravamo da li će promenom vlasničke strukture doći do nedozvoljene medijske koncentracije, želimo da vidimo ko su ljudi koji ulaze u vlasništvo, umesto koga ulaze, u kom procentu, da li će eventualno preuzimanjem biti narušen zakon u onom delu koji govori da više od 50 odsto mora biti u vlasništvu domaćeg pravnog lica. Kada su nacionalni emiteri u pitanju, zovemo i na razgovore, kako onog ko izlazi iz privrednog društva ili društva sa ograničenom odgovornošću, tako i onog ko ulazi umesto njega. Nakon svega toga, Savet na svojoj sednici donosi odluku da li daje ili ne daje saglasnost za promenu vlasničke strukture. To je procedura koja traje oko mesec ili mesec i po dana, dakle, nije nešto što može da se desi preko noći – kaže Karadžić.

Televizija Pink saopštila je juče da u ovoj godini nisu pregovarali ni sa jednim partnerom o prodaji, niti planiraju da to učine u dužem periodu. Navode o kupovini ove televizije demantovali su i u SBB-u. U odgovorima dostavljenim „Politici“ ističe se da su informacije da preuzimaju Mitrovićevu televiziju netačne.

„Sa Pinkom sarađujemo, oni su naši strateški partneri. Prošle godine vodili su se pregovori oko kupovine TV Pink, ali dogovor nije postignut“, kažu u SBB-u.

U saopštenju TV Pink navodi se i da manjinski paket koji Željko Mitrović poseduje u TV Avala, a to je 4,95 odsto, nije prodat. Jedan od većinskih vlasnika, Danko Đunić, koji ima 45 odsto akcija, nije juče odgovarao na naš poziv, pa se nije moglo saznati da li se razmatra prodaja većinskog dela. Zaposleni na Televiziji Avala sa kojima smo razgovarali objašnjavaju da su o navodima da je postignut dogovor o prodaji saznali iz medija, kao i da im ništa zvanično nije rečeno. Oni dodaju da od početka maja ne prave sopstveni program i da praktično i ne dolaze na posao, kao i da im je nedavno rečeno da nove godišnje odmore iskoriste do 1. septembra, ali i da im nije objašnjeno zbog čega.

Jedan od potencijalnih „kupaca“ čije se ime pojavilo u javnosti, porodica Karić, nema planove da  preuzme TV Avala. Jadranka Tasić, portparol Pokreta snaga Srbije, kaže da oni neće kupovati nijednu televiziju.

– Vlasnici ne žele da preuzimaju dugove nekih drugih ljudi. Planiramo da pravimo svoju televiziju, krenemo ispočetka sa BK televizijom i u nekoj sledećoj raspodeli frekvencija konkurisaćemo i mi. Inače, emitujemo BK televiziju na Jutjubu i već smo krenuli u formiranje redakcije koja će do kraja godine ozbiljno početi da se bavi svojim poslom i onda ćemo na zdravim osnovama konkurisati za frekvenciju – navodi Jadranka Tasić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi