Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Borba protiv dezinformacija cenzurom je pogreška
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 03. 2022.

Autor: EFJ Izvor: Sindikat novinara Hrvatske

Borba protiv dezinformacija cenzurom je pogreška

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je u nedjelju da će RT koji podržava Kremlj, poznat kao Russia Today, i Sputnik , biti zabranjeni u EU. Europska federacija novinara (EFJ) strahuje od učinaka ove spirale cenzure na slobodu izražavanja u Europi

“Zabranit ćemo Kremljov medijski stroj u EU. Državne kompanije Russia Today i Sputnik, te njihove podružnice, više neće moći širiti svoje laži kako bi opravdale Putinov rat”, rekla je Ursula von der Leyen. “Razvijamo alate za zabranu njihove toksične i štetne dezinformacije u Europi”, dodala je ne dajući više detalja.

Glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez izrazio je iznenađenje ovom objavom: “Prije svega, treba znati da regulacija medija ne spada u nadležnost Europske unije. Gospođa von Der Leyen najavila je mjeru za koju nema ovlasti. EU nema pravo davati ili povlačiti dozvole za emitiranje. To je isključiva nadležnost država.”

“Drugo, potpuno zatvaranje medija ne čini mi se najboljim načinom za borbu protiv dezinformacija ili propagande”, dodao je Gutiérrez. “Ovaj čin cenzure može imati totalno kontraproduktivan učinak na građane koji prate zabranjene medije. Po našem mišljenju, uvijek je bolje suprotstaviti se dezinformaciji propagandističkih ili navodno propagandističkih medija otkrivanjem njihovih činjeničnih pogrešaka ili lošeg novinarstva, demonstriranjem njihove financijske ili operativne neovisnosti, isticanjem njihove lojalnosti državnim interesima i zanemarivanjem interesa javnosti.”

EFJ podsjeća na praksu Europskog suda za ljudska prava u kojoj se navodi da je zabrana medija ozbiljan čin, koji se mora temeljiti na čvrstim pravnim osnovama i objektivnim elementima, kako bi se izbjegla samovolja. “Izazov za demokracije je borba protiv dezinformacija uz očuvanje slobode izražavanja”, rekao je Gutiérrez.

Za EFJ treba dati prednost drugim strategijama: povećanje potpore neovisnom novinarstvu, jačanje neovisnosti uredništva, jačanje društvenog statusa novinara, promicanje profesionalne etike kroz neovisna novinarska vijeća, poticanje medijskog pluralizma, promicanje medijske pismenosti za sve, povećanje transparentnost onih koji su na vlasti (koju oni nikad ne predlažu!)…

“Pravi lijek za dezinformacije nije zabrana medija, već promicanje živog, pluralističkog, profesionalnog, etičkog i održivog medijskog ekosustava, potpuno neovisnog o onima na vlasti”.

“Rizik politike cenzure također je i vjerojatnost odmazde, kao što smo vidjeli sa zabranom DW-a u Rusiji kao odgovorom na zabranu RT-a u Njemačkoj. Rezultat ove eskalacije je osiromašenje medijskog pluralizma u Rusiji. Građani su izgubili pravo na pristup informacijama koje prenosi DW. Ovo je žalosno”, zaključio je Gutiérrez.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi