Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Digitalizacija u izdavaštvu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 04. 2022.

Autor: RT Vojvodina 1 Izvor: RT Vojvodina 1

Digitalizacija u izdavaštvu

Uprkos svim problemima na tržištu ali i novim navikama čitalaca koje je donela digitalizacija, izdavači dnevne i nedeljne štampe u Srbiji smatraju da će je print, poput radija, u nekom trenutku doživeti renesansu. Uvereni su da štampana izdanja medija neće potpuno nestati, ali da će dobiti neku novu formu i sadržinu.

Izdavači dnevne i nedeljne štampe kažu da posla ima ali da se tržište znatno promenilo u odnosu na zlatna vremena štampanih izdanja. Kako kažu, poslovanje je dodatno otežano tokom korona krize kada su pojedini repromaterijali poskupeli i do 80 posto.

Nedeljko Krsmanović, generalni direktor kompanije Novosti kaže da je to užasno veliko opterećenje na činjenicu da tiraži konstantno padaju iz godine u godinu.

„Sad već ima neka skala u nekim procentima to je oko 8-9 posto negde imamo, zavisi kako ko, negde neki pet, neki 11, da kažemo neki prosek je osam. Na godišnjem nivou su neki pad tiraža u nekoj štampi, pričam sad o njuz štampi iliti dnevnim novinama.

Robert Čoban, vlasnik Kolor pres grupe kaže da je cena hartije drastično skočila zajedno sa svim sirovinama koje su skočile što je još više uticalo na to da morate podići cenu novina, pa da onda neki tiraž magazina napadnu zbog veće cene.

„Tiraži su manji i u štampi, znači i ovo kada govorimo o nekim klijentima kojima smo mi štampali.

A zašto tiraži padaju? Pa, razlog se može tražiti u kvalitetu i sadržini novina i magazina, ali je glavnu ulogu tu ipak odigrala digitalizacija koju je takođe korona krize sam ubrzala, a to su najviše osetili mali izdavači.

Radojka Nikolić, vlasnica kompanije Nira presJa kaže da je zaljubljenik u print i dalje iako je izašla iz printa.

Razlog zašto sam izašla je u mom slučaju prilično specifičan, zato što na tržištu više mali proizvođači, mali izdavači ne mogu da ostanu u printu. U međuvremenu su se mnogo stvari promenile, pogotovo u oblasti medija i print sada može biti samo sastavni deo jedne veće produkcije novinskih i izdavačkih kuća.

Kako će u budućnosti izgledati dnevna i nedeljno štampa i da li će je uopšte i biti odrediće navike savremenog čitaoca i tržišni uslovi, ali kada je reč o budućnosti printa izdavači se u saglasni u oceni da će ljubitelji stripova sigurno ostati poslednji na liniji odbrane štampanih izdanja.             

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi