Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ugrožena sloboda medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 04. 2022.

Autor: FoNet Izvor: FoNet

Ugrožena sloboda medija

Broj upozorenja na ozbiljne pretnje slobodi medija u državama članicama Saveta Evrope u 2021. povećao se za 41 odsto, sa 200 u 2020. godini na 282, pokazuje Izveštaj koji je danas objavilo 15 organizacija za slobodu medija, partnera Platforme Saveta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara

Šest novinara je stradalo u 2021. u Evropi obavljajući svoj posao, od kojih su četvorica žrtve namernih napada, navodi se u Izveštaju.

Broj upozorenja na fizičke napade i integritet novinara porastao je za 51 odsto, odnosno 82 slučaja, od kojih su se mnogi desili tokom javnih protesta protiv epidemijskih mera.

Ukupno 110 upozorenja odnosilo se na uznemiravanje i zastrašivanje.

Do kraja 2021. godine ostalo je nerešeno 26 slučajeva napada na novinare, dok je 56 novinara bilo u zatvoru.

U Izveštaju se izražava posebna zabrinutost zbog sve većeg zastrašivanja sudstva, zloupotrebi tužbi za klevetu da bi se ućutkali mediji i zbog usvajanja restriktivnog zakona pod izgovorom borbe protiv „lažnih vesti“, stranog mešanja ili pandemije kovid-19.

Izražavajući zabrinutost zbog tih pokazatelja, generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić osudila je napade na novinare u Evropi.

Istovremeno, ona je ukazala na nedavne napade ruske vojske na novinare tokom rata u Ukrajini, u kojim je poginulo nekoliko novinara i podsetila vlade na njihove obaveze da štite novinare, uključujući i za vreme rata.

Pejčinović Burić je odala priznanje novinarima koji sa terena izveštavaju o ratu, često dovodeći sebe u opasnost, da bi javnosti iz prve ruke pružili informacije o sukobu i njegovim dramatičnim posledicama po narod Ukrajine, navodi se u saopštenju Platforme SE.

Ona je naglasila da se sloboda izražavanja i sloboda medija danas suočavaju s mnogim izazovima u Evropi.

Kako je navela, dok u određenim oblastima u nekim zemljama ima pomaka, opšti je trend erozije sloboda.

U ovim kriznim vremenima, dok je pandemija kovid 19 i dalje prisutna i nasilje u Ukrajini i dalje besni, moramo udvostručiti napore da odbranimo osnovne principe slobode izražavanja i nezavisnosti medija koji su od suštinskog značaja za naše demokratije, poručila je Pejčinović Burić.

Drugi zabrinjavajući trendovi jesu urušavanje nezavisnosti javnih servisa i zarobljavanje privatnih medija od vlasti u nekoliko zemalja da bi se stvorilo medijsko okruženje naklonjeno vladi, isto kao i redukovano izveštavanje, posebno o migracijama, pretnje organizovanog kriminala medijima, kao i elektronski nadzor novinara.

U zaključku izražava se žaljenje što su zemlje članice Saveta Evrope odgovorile samo na jednu trećinu upozorenja objavljenih na platformi tokom 2021.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi