Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  EFJ naglašava potrebu za poboljšanjima Evropskog zakona o slobodi medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 09. 2022.

Autor: media.ba Izvor: Cenzolovka

EFJ naglašava potrebu za poboljšanjima Evropskog zakona o slobodi medija

EFJ pozdravlja inicijativu Evropske komisije za jačanje slobodnog i pluralističkog medijskog sistema.

Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila se brojnim organizacijama za zaštitu slobode medija i novinara te organizacijama za zaštitu ljudskih prava, te pozdravila inicijativu Evropske komisije za jačanje slobodnog i pluralističkog medijskog sistema i predanosti zaštiti novinara i uređivačke nezavisnosti unutar Evropske unije (EU), što se želi postići novim Evropskim zakonom o slobodi medija (EMFA). EFJ i organizacije potpisnice naglašavaju, međutim, potrebu za poboljšanjima tog akta.

Riječ je o vrijednostima koje su direktno povezane s temeljnim pravima, kao što su sloboda izražavanja, pravo na pristup informacijama, formiranje mišljenja i donošenje informiranih izbora na izborima, kao što stoji u Povelji o temeljnim pravima.

Pitanja koja se odnose na medije tradicionalno su bila u nadležnosti država članica, ali je prijetnja slobodi medija tolika da je nužna akcija na razini cijele Europske unije kako bi se zaštitile europske demokratske vrijednosti.

Stoga EFJ podržava Evropski zakon o slobodi medija (EMFA), „koji donosi značajne novosti u našim nastojanjima da zaštitimo slobodu medija u Evropi“. EMFA je identificirala mnoga ključna pitanja u kojima EU i države članice moraju hitno djelovati kako bi zaštitile medijske slobode. Sama ova izjava o namjeri je vrlo dobrodošla.

„Međutim ako EMFA želi postati djelotvorna u borbi za jamstvo medijskog pluralizma, zaštitu prava novinara i osiguranje uredničke neovisnosti o uticaju stečenih komercijalnih i političkih interesa, trebala bi ojačati napore za povećanje transparentnosti vlasništva nad medijima s jasnim pravilima umjesto blagih zakonskih preporuka; uvesti pravila koja regulišu sve finansijske odnose između države i medija i ukloniti ograničenje transparentnosti državnog oglašavanja za više od milion stanovnika; garantovati nezavisnost nacionalnih regulatora kao i nezavisnost Evropskog odbora za medijske usluge; te treba proširiti mjere protiv nadzora novinara i osigurati opštu garanciju za zaštitu izvora“, navodi EFJ.

Dolje potpisane organizacije raduju se nastavku saradnje s institucijama Evropske unije kako bi osigurale da tekst Evropskog zakona o slobodi medija bude što robusniji i učinkovitiji te da pomaže u stvaranju temelja za generacije novinara koje dolaze.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi