Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dvojica braće osuđena na po 40 godina zatvora za ubistvo malteške novinarke
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 10. 2022.

Autor: N1 Izvor: N1

Dvojica braće osuđena na po 40 godina zatvora za ubistvo malteške novinarke

Braća Dođorđo priznala su krivicu za ubistvo malteške novinarke Dafne Karuane Galicije 2017. godine, a za taj zločin izrečena im je kazna od po 40 godina zatvora, javljaju agencije.

Na početku suđenja Alfred i Džordž Dođorđo su se izjasnili da nisu krivi, ali su nakon duže pauze njihovi advokati saopštili da su priznali krivicu u zamenu za blažu kaznu.

Novinarka Dafne Karuana Galicija istraživala je korupciju na Malti, a ubijena je 16. oktobra 2017. godine kada je pod njen automobil postavljena bomba.

Suđenje je pratio preokret nakon što su tužioci na jutarnjem ročištu rekli da su braća Deđorđo i još jedan saizvršilac, Vinsent Muskat, prvo planirali da pucaju u Galiciu, ali su ipak nabavili bombu i stavili je u njen automobil, javodi agencija Rojters.

Bombu je aktivirao Džordž Deđorđo sa jedne jahte nadomak obale Malte, dok su njegov brat Alfred i Vinskent Muskat bili posmatrači, a Muskat se prošle godine nagodio sa sudom i priznao svoju ulogu u zločinu u zamenu za informacije, pa je osuđen na 15 godina zatvora.

Braća Deđorđo i Vinsent Muskat uhapšeni su u decembru 2017. godine.

U saopštenju iz kancelarije premijera malte Roberta Abele nakon današnjeg izricanja presude ocenjeno je da to predstvalja „važan korak napred, da se ostvari pravda u slučaju koji predstavlja mračno poglavlje u istoriji Malte“, navela je agencija AP.

Do sada su četiri osobe priznale da su učestvovale u ubistvu, a peti osumnjičeni je lokalni biznismen Jorgen Fenek, koji je u zatvoru i čeka suđenje, a tužioci veruju da je on naručilac ubistva.

Advokat braće Deđorđo rekao je da oni traže pomilovanje u zamenu za otkrivanje svih detalja koje znaju o ubistvima, podmetanju bombi i drugim zločinima.

Petočlana porota nije prihvatila njihov zahtev za pomilovanje.

Peta godišnjica ubisstva istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije biće obeležena na skupu u nedelju na kojem će se obratiti predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola, javila je agencija Rojters.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi