Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pitanje za državne organe
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 10. 2022.

Autor: Milica Rilak Izvor: FoNet

SBB o saradnji TV Prva i B92 sa Telekomom

Pitanje za državne organe

Vlasnik televizija Prva i B92 Srđan Milovanović najzad je javno priznao da mu državni operator Telekom Srbija plaća 2,5 evra, odnosno 300 dinara po korisniku, čime pokušava da opravda nerealno visoki zahtev od 38 miliona evra prema SBB, saopštio je SBB

Kako se ističe u saopštenju, SBB kao odgovorna kompanija nikada ne bi prihvatila ovakve neozbiljne predloge za saradnju, a pitanje za državne organe i građane Srbije je zašto bi jedan državni telekomunikacioni operator plaćao toliko novca jednom privatnom vlasniku dve nacionalne televizije.

"SBB je za distribuciju TV Prva i TV B92 do sada plaćao 50.000 evra godišnje, a za kablovske kanale iz portfolija Prve dodatnih 3,45 miliona evra", dodali su iz SBB i naveli da je tolika naknada primerena činjenici da je signal nacionalnih frekvencija dostupan svima besplatno i da predstavlja javno dobro.

"Ideja vlasnika Prve i B92 da nakon dobijanja dozvole za narednih osam godina od kompanije SBB zatraži plaćanje neverovatne visoke sume apsolutno je neprihvatljiva, čak i sa tezom da im toliko plaća Telekom Srbija", naglasili su u saopštenju.

Dodali su da za njih objašnjenje vlasnika TV Prva i B92 da mu toliko plaćaju "ostali legalni operatori", kako je naveo u saopštenju, nikako ne može biti argument, "jer kao što je poznato svima, Telekom je kompanija koja je i ranije preplaćivala TV sadržaje".

"Tako su englesku Premijer ligu platili deset puta više nego što je koštala ranije, odnosno čak 600 miliona evra, što je duplo veća cena od one koju je platila mnogoljudna Kina ili četiri puta veća nego Nemačka, Austrija i Švajcarska zajedno", naveo je SBB u saopštenju.

Postavlja se pitanje, dodali su, zašto bi Telekom kao državna kompanija bio toliko darežljiv prema biznismenu Srđanu Milovanoviću, koji kao vlasnik komercijalnih televizija zarađuje i od reklama.

"SBB nije iznenađen ovakvom saradnjom TV Prva i B92 sa Telekomom, jer je svima dobro poznato da je ova državna kompanija biznismenu Milovanoviću 2018. godine za Kopernikus kablovski sistem platila 190 miliona evra, iako su svi ekonomski stručnjaci javno ukazali da je realna cena bar pet puta manja", stoji u saopštenju SBB.

Ocenili su da je novac dobijen od Telekoma omogućio Milovanoviću da postane vlasnik dve televizije sa nacionalnim frekvencijama, "na kojima bi sada enormno da zaradi, uveren da ako Telekom plaća desetine miliona evra, to treba da učini i SBB".

"Mi u kompaniji SBB nismo iznenađeni što državna telekomunikaciona kompanija prihvata da plaća privatnom vlasniku dve frekvencije ove tržišno neutemeljene cene, ali verujemo da bi istražni organi Srbije morali da ispitaju šta su pravi ciljevi tog poslovnog dogovora, na osnovu kog se formira potpuno neprihvatljiva i nerealna cena", poručili su iz SBB u saopštenju. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi