Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zataškavanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 03. 2009.

Izvor: Kurir

Zataškavanje


Beograd - Nemilosrdna hajka koju su protiv Kliničkog centra Srbije i doktora Lazara Davidovića vodili Udruženje za zaštitu prava pacijenata „Re-akcija“, televizija B92 i pojedini štampani mediji zbog navodne krađe bubrega pacijentu Srećku Rankoviću iz Lazarevca prošla je bez javne osude!

Osim Ministarstva zdravlja, koje je najavilo pokretanje krivične prijave protiv Jasmine Lehlajtner, predsednice Udruženja „Re-akcija“, i Odbora za zdravstvo u Skupštini Srbije, koje je osudilo medije za neargumentovano optuživanje zdravstvenih radnika, ostale institucije koje bi trebalo da se pozabave ovim problemom izgleda da su zanemele.

Direktor i glavni i odgovorni urednik televizije B92 Veran Matić negira da je ova medijska kuća učestvovala u kampanji protiv lekara

.- B92 nije iznosio tvrdnje. Postoji ime i osobe i organizacije koja je iznela tvrdnje, a B92 je izneo priču na profesionalan način. Očigledno da, pre nego što su se pojavili u javnosti, ni pacijent ni organizacija nisu mogli da pronađu način da dokažu da li Ranković ima bubreg - kaže Matić, koji priznaje da „nije srećan zbog svega što se dogodilo“.

- Dogodilo se da su u emisiji koja se nije bavila tom temom iznete informacije o krađi bubrega. Ukoliko se dokaže da smo nekome učinili štetu, to ćemo prihvatiti - kaže Matić.

Direktorka Lekarske komore Srbije Tatjana Radosavljević kaže da Komora nema zakonskog osnova da reaguje i da je sve prepušteno doktoru Davidoviću.

- Dr Hadžitanović i dr Mihailović, koji su učestvovali u spornoj emisiji, nisu predstavnici privatnog sektora u lekarskoj komori i ne znam koga su predstavljali. Meni je to ličilo na nečiji pokušaj da se srpski lekari uporede sa lekarima koji su radili u „žutoj kući“ i da se dokaže kako i srpski lekari vade organe - kaže Radosavljevićeva.

Ministarstvo zdravlja pokrenulo je proceduru podnošenja krivične prijave protiv Jasmine Lehlajtner, predsednice Udruženje za zaštitu pacijenata „Re-akcija“, zbog osnovane sumnje da je svojim istupanjem u sredstvima javnog informisanja izvršila krivično delo izazivanja panike i nereda. „U emisiji ‘Uvećanje’ na TV B92 gđa Jasmina Lehlajtner je izjavila da su nekim pacijentima tokom hirurških intervencija uzimani okolni organi, što je izazvalo uznemirenje građana i sumnju u stručni rad svih lekara u Srbiji“, stoji u obrazloženju Ministarstva zdravlja.

Dr Lazar Davidović i KCS saopštili su juče da neće pokretati krivične prijave protiv odgovornih za rušenje ugleda.„Nećemo pokretati krivične prijave protiv osoba koje su uključene u ovaj slučaj“, stoji u saopštenju KBC, u kome se Srećku Rankoviću poručuje da su mu vrata ove ustanove širom otvorena.

Udruženje za zaštitu prava pacijenata „Re-akcija“ osnovala je grupa građana koja nema nikakve veze sa lekarskom strukom! Osim predsednika Upravnog i Nadzornog odbora Udruženja Ljubiše Božića, magistra sudske medicine, ostali članovi se bave poslovima koji sa medicinom nemaju ništa zajedničko. Tako se u ulozi člana UO našao i instruktor vožnje.


Antrfile :

Odbor za zdravstvo osudio medije

Odbor Skupštine Srbije za zdravlje i porodicu osudio je juče zloupotrebu medija za neargumentovano optuživanje zdravstvenih radnika i službi povodom slučaja Srećka Rankovića i apelovao na nevladine organizacije i pojedince da netačnim izjavama ne uznemiravaju javnost.

UNS brani B92

Predsednik Udruženja novinara Srbije Nino Brajević kaže za Kurir da nema osnova za osudu jer su novinari profesionalno radili svoj posao.

- Novinari su dali priliku dr Davidoviću da negira da je Rankoviću izvadio bubreg, što je krajnje profesionalno, i zato ne postoji optužba da je u izveštavanju o ovoj temi bilo jednostranosti - kaže Brajević.

Predsednica NUNS Nadežda Gaće juče je na pitanje Kurira zašto to nije učinjeno kratko odgovorila da je na okruglom stolu.

S. Tomčić



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi