Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Luftika: Zbog napada se suočavamo sa borbom za opstanak našeg medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 12. 2022.

Autor: Luftika.rs Izvor: Cenzolovka

Luftika: Zbog napada se suočavamo sa borbom za opstanak našeg medija

Medijski internet portal Luftika.rs u poslednja tri meseca pretrpeo napad zbog kog su poseta i zarada portala opali za čak 70 posto, kaže se u dopisu Luftike medijskim udruženjima

U dopisu se kaže:

„Prema trenutnim saznanjima, sumnjamo da je reč o dobro osmišljenoj i precizno sprovedenoj seriji masovnih napada. 

Podaci koje imamo pokazuju da je neko (nama nepoznata organizacija ili pojedinac) s namerom organizovao masovno i lažno prijavljivanje našeg sadržaja Fejsbuku i Guglu istovremeno. 

Lažno prijavljivanje Fejsbuku stiže iz Indonezije i to od 29. avgusta. Obično nemamo čitaoce u Indoneziji, ali od avgusta je odatle stiglo čak 95.000 poseta našem portalu.

Za tri dana primili smo nekoliko hiljada poseta iz Indonezije, a u istom periodu smo dobili desetine prijava za spam na stranicama na društvenim mrežama. To je, verujemo, samo deo koji je vidljiv nama. Pretpostavljamo da je lažnih prijava bilo mnogo više. 

Masovno prijavljivanje je dovelo do gubitka 98% saobraćaja sa naših stranica na Fejsbuku do kraja oktobra. 

Isti obrazac se ponavljao od 25. oktobra i sve naše Fejsbuk stranice su na meti. Trenutni saobraćaj na našim Fejsbuk stranicama je blizu nule, a Fejsbuk je bio najdominantniji izvor poseta našem sajtu. 

Lažno prijavljivanje je dovelo do smanjenja organskog dosega naših objava na Fejsbuku i shodno tome do pada saobraćaja na veb lokaciji.

Drastično smanjena čitanost uticala je i na zaradu od oglašivača (primarni vid finansiranja našeg medija). Zarada je zatim i skoro u potpunosti ugašena usled sinhronizovanog masovnog lažnog prijavljivanja Guglu oglašivačkoj mreži i partnerima Gugla. 

Prijave na Google Adsense-u su pristizale uglavnom iz Rusije i odnosile su se na to da Luftika distribuira pornografski sadržaj, što nije istina.

Zbog svega navedenog, nažalost, bili smo prinuđeni da otpustimo čak 7 od 14 naših novinara. 

Iako smo se obraćali Fejsbuku i Guglu za pomoć i prijavili sumnje, svi su izgledi da se u dogledno vreme stvar neće popraviti toliko da bismo zadržali i preostalih 7 novinara. 

Ovo nije prvi napad na naš sajt, ali je svakako najozbiljniji.

Do sada smo pretrpeli desetine razičitih napada, ali smo zahvaljujući dobroj IT podršci uspevali da vratimo funkcionalnost portala. 

Tokom poslednje izborne kampanje dobili smo i primamljivu ponudu da prodamo naš portal. Iako ne možemo tvrditi da je ponuda za prodaju portala imala za cilj promenu uređivačke politike, nismo je prihvatili. Verovali smo u ideju da Luftika može da izraste u pravu oazu slobodne reči i nepristrasnu platformu na kojoj će hrabri novinari imati prostor za svoje kolumne i istraživački rad.

Luftika.rs je najčitaniji online medij iz Vojvodine. Prema  Gemius Audience istraživanju, u oktobru ove godine bili smo 20. najčitaniji medijski portal u Srbiji (Gemius lista OVDE) Tada je i počeo pad poseta.

Luftika je politički i ekonomski nezavisan medij, registrovan u APR-u i član je Saveta za štampu.

I pored svih napora da osiguramo održivost poslovanja, šanse da ćemo odoleti ovom, do sada, najjačem pritisku na rad naše redakcije su nažalost, veoma male.

Obaveštavamo vas da je jedan mali medij, nošen velikim entuzijazmom hrabrih pojedinaca pred gašenjem. Molimo vas za podršku i informisanje javnosti o ovom slučaju“, kaže se u dopisu medijskim udruženjima koje je potpisala redakcija portala Luftika.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi