Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  U Srbiji nema pravde!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 03. 2009.

Izvor: Pres

U Srbiji nema pravde!


Otvoreno pismo glavnog urednika Pressa ministarki pravde Snežani Malović

Poštovana gospođo Malović,Vi ste ministarka pravde u Vladi Republike Srbije. Moram stoga, gospođo, da vas obavestim da pravde u Srbiji nema!

Bar je nema u srpskim sudovima. Pravda se u Srbiji, nažalost, ne deli po zakonu i pravu, već po interesima. Privatnim, ličnim, finansijskim...Na našim novinarskim leđima ponajbolje se to oseća. Pomenuću vam, ovom prilikom, samo nekoliko primera frapantne sudske nepravde koja je u poslednjih godinu dana pogodila nas u Presu. Tako nas je, gospođo Malović, sud u Beloj Crkvi osudio na milionsku globu zbog uvrede časti i ugleda dvojice tamošnjih saobraćajnih policajaca. Osuđeni smo zato što smo objavili fotografije i snimke na kojima se vide dvojica policajaca kako šmrču kokain. Te iste snimke objavile su lokalne televizije, ali i Javni servis Srbije. Zbog tih snimaka policija je suspendovala tu dvojicu. Međutim, gospođo Malović, majka jednog od njih je tužilac, pa su njen sin i njegov drug vraćeni na posao, a čitav slučaj je zaboravljen. Onda su nas tužili, a preko svake mere pristrasni sud u Beloj Crkvi nas je osudio pošto je, zamislite, utvrdio da su dva policajca šmrkala PRAH ŠEĆER! I nema veze što niko nikada u istoriji sveta nije zabeležio da bilo ko šmrče šećer u prahu! Mi smo osuđeni, nemamo pravo na žalbu i moramo da platimo. Da li je to pravda?

Ili, gospođo Malović, ovih dana sam ja pravosnažno osuđen po tužbi Mirjane Ružić, supruge funkcionera SPS-a Branka Ružića. Moram da joj platim 150.000 dinara i najmanje još toliko kamate. A zašto sam osuđen? Pa, samo zato što sam još 2001. napisao da gospođa Ružić ima „bujno poprsje“ i samo zato što sam se usudio da je uporedim sa Pamelom Anderson! Gospođa Ružić je dva puta izgubila spor po ovoj besmislenoj tužbi na opštinskom sudu, ali onda se žalila svojoj partijskoj istomišljenici u okružnom sudu, koja me je ekspresno osudila. Bez prava na žalbu, naravno. Da li je to pravda?

Pa onda, gospođo Malović, verovatno ne znate da su Čedomir Jovanović i Vladimir Beba Popović tužili Đoku Kesića, glavnog urednika svih izdanja PPG-a, i mene više od 110 puta!!! Tuže za svako slovo, svaki naslov, svaku fotografiju koja im se ne svidi. Zloupotrebljavaju sud i sudije da bi proganjali svoje neistomišljenike! Ne daju nam da radimo svoj posao pošto bukvalno svakoga dana moramo da idemo na njihova ročišta. Jedna sudijica, koja očigledno mnogo voli Bebu, čak je u januaru naredila Kesićevo hapšenje kada nije stigao da ode na sva zakazana suđenja. Pri tom, sve predloge naših advokata da se ove tužbe objedine, da nam se sudi, pa ako smo krivi da idemo na robiju, sudovi uporno odbijaju. A isti taj Beba ne odgovara ni po jednoj tužbi podnetoj protiv njega, jer „sud nema njegovu adresu“!?! A kako, molim vas, isti taj sud ima Bebinu adresu kada on tužaka nas?! Da li je to pravda?!

Nemam ovde, gospođo Malović, na ova dva stupca dovoljno mesta da nabrojim sve strašne sudske nepravde kojima smo izloženi, zato ću samo pomenuti još neke. Sud u Vranju nas je osudio, a sud u Šapcu nam sudi zato što smo objavili policijska saopštenja o hapšenju lokalnih kriminalaca. Sud, naime, smatra da smo povredili „čast i ugled“ kriminalaca objavivši njihove podatke!?! Sud u Beogradu nas je osudio zato što smo objavili tekst o deci koja su u školi u Kragujevcu snimala svoje orgije. Iako smo potpuno zaštitili identitet dece, iako nismo objavili njihove slike, mi smo osuđeni!

Konačno i najstrašnije: Sud u Užicu nam sudi po privatnoj tužbi Milinka Kušića, čoveka koji je prošlog leta u Arilju motikom ubio dete. Kušića smo u novinama nazvali monstrumom, a sud je prihvatio tužbu njegovog advokata koji smatra da smo ubici deteta narušili „ugled“!?! I nema veze što je Kušić osuđen na 40 godina robije. Sud nam sudi. I kako sad stvari stoje, taj sud će i da nas osudi!

Da li je sve ovo pravda, gospođo Malović?! Zašto su srpski sudovi postali mesto u kojima profitiraju kriminalci, narkomani, ubice i iskompleksirani politikanti?

U nadi da ćete nešto, bilo šta, preduzeti da u Srbiju vratite pravdu,

Dragan J. Vučićević


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi