Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nedeljnik Hrvatska riječ iz Subotice obeležava 20 godina rada
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 01. 2023.

Autor: Beta Izvor: Beta

Nedeljnik Hrvatska riječ iz Subotice obeležava 20 godina rada

Na današnji dan pre 20 godina izašao je prvi broj nedeljnika na hrvatskom jeziku "Hrvatska riječ" iz Subotice.

Novinsko-izdavačka ustanova (NIU) "Hrvatska riječ" osnovana je 8. maja 2002. godine, a osam meseci kasnije objavljen je prvi broj nedeljnika.

Ustanova i list dobili su ime po dnevniku a kasnije nedeljniku koji je izlazio u Subotici od 1945. do 1956. godine.

Ustanova "Hrvatska riječ" osnovana je nakon što je 21. februara 2002. godine tadašnja Savezna Republika Jugoslavija usvojila Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina.

Tim zakonom Hrvati, koji su u nekadašnjoj zajedničkoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji bili konstitutivan narod, priznati su u novoj državi kao nacionalna manjina.

Na taj način, stekli su pravo na osnivanje svoga saveta nacionalne manjine, Hrvatskog nacionalnog vijeća, pravo na obrazovanje na hrvatskom, službenu upotrebu jezika i pravo na informisanje na hrvatskom jeziku.

Od 2004. godine osnivač NIU “Hrvatska riječ” je Hrvatsko nacionalno vijeće, a finansijer Autonomna pokrajina Vojvodine.

Godišnje se objave 52 broja, a jednom mesečno dodatak za mlade "Kužiš" i za decu "Hrcko".

Sedište redakcije je u Subotici, a u proteklih 20 godina štampano je više od 1.000 brojeva nedeljnika.

"U današnje vreme, kada jedna vest živi tek nekoliko sati, izazov je pripremati nedeljnik, a još veći izazov pripremati nedeljnik za manjinsku zajednicu. Koliko prostora dati temama koje se direktno tiču same zajednice a koliko prostora opštim temama, jer Hrvati u Srbiji nisu izolovana zajednica na koju ne utiču problemi u društvu, politici, odnosima Srbije i Hrvatske, privredi. Trudimo se pomiriti i jedno i drugo", kazala je agenciji Beta glavna urednica "Hrvatske riječi" Zlata Vasiljević.

Ona je navela da je povodom jubileja u štampi knjiga "Fragmenti (Izbori iz intervjua 2003 – 2020.)".

"Želja nam je bila da izađemo iz kruga hrvatske zajednice i da bidemo vidljivi i u široj društvenoj, političkoj i novinarskoj javnosti. Za to su nam se najprikladnijim činili naši intervjui. Bilo ih je više od 1.000, a za 'Hrvatsku riječ' govorili su učesnici političkog, kulturnog, privrednog, društvenog, sportskog života i Srbije i Hrvatske", navela je Vasiljević.

Po njenim rečima, intervjui su odabrani tako da se mogu čitati i kao hronika proteklih 20 godina iz ugla političkog života u Srbiji, iz ugla odnosa Srbije i Hrvatske, odnosa Hrvatske prema svojoj manjini u Srbiji, iz ugla privredne saradnje, društvenih i političkih promena.

Ona je najavila da će NIU "Hrvatska riječ" ove godine biti preseljena u "Hrvatsku kuću" u Subotici, u kojoj će biti i sedište Hrvatskog nacionalnog veća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Projekat "Hrvatske kuće" finansira Hrvatska.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi