Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novi optužni predlog protiv Dejana Nikolića Kantara; Suđenje Stefanu Iliću, odgovornom licu Koloseum gejm kladionica; Medijska tribina u Vranju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 03. 2023.

Autor: Javni servis Izvor: Javni servis

Novi optužni predlog protiv Dejana Nikolića Kantara; Suđenje Stefanu Iliću, odgovornom licu Koloseum gejm kladionica; Medijska tribina u Vranju

U Osnovnom sudu u Vranju, za 27. april 2023. godine, zakazano je ročište za glavni pretres protiv Dejana Nikolića Kantara zbog krivičnog dela iz člana 138- Krivičnog zakonika Republike Srbije. (Ko delo iz stava 1. ovog člana učini prema više lica ili ako je delo izazvalo uznemirenost građana ili druge teške posledice, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.)

U optužnom predlogu navodi se da je optuženi Dejan Nikolić, za vreme glavne rasprave 16. 08. 2022. godine, na kojoj mu je suđeno za krivično delo nasilničko ponašanje za koje je pravosnažno osuđen na 14 meseci zatvora, „u kom predmetu su saslušane oštećene Vladković Olivera iz Beograda i Ivanov Svetlana iz Vranja, pretnjom da će napasti na život i telo, ugrozio sigurnost više lica – navedenih oštećenih Vladković Olivere iz Beograda i Ivanov Svetlane iz Vranja, na taj način što je nakon davanja iskaza oštećene i svedočenja Ivanov Svetlane iz Vranja, plaše za svoju bezbednost i da su uznemirene, nakon završene glavne rasprave istima  povišenim tonom, arogantno i preteći uputio reči pretnje: „Onaj ko se plaši i treba da se plaši, u pravu se što se plašite, jer imate razloga da se plašite, ovo neću nikome da oprostim”.

Zamenica javnog tužioca, Emilija Tončić predložila je pored oštećenih Olivere Vladković i Svetlane Ivanovi iz OK radija, i nekoliko prisutnih novinara i posmatrača.

***

Pored ovog suđenja, Dejana Nikolića Kantara očekuje i presuda u slučaju krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti bivšeg načenika Policijske uprave Vranje Igora Živkovića, zbog čega je Nikolić bio u bekstvu u Severnoj Makedoniji, odakle je izručen srpskim organima. Upravo zbog izvesnosti osuđujuće presude na kaznu zatvora, Nikolić izbegava održavanje suđenja, kako bi mu istekla aktuelna kazna zatvora. Najnovije je zakazano za 23. april.

U maju ga čeka i suđenje za ugrožavanje sigurnosti V. M. sa kojom je bio u vezi. Očekuje se i optužni predlog za pretnje koje je Nikolić uputio službeniku Centralnog zatvora u Beogradu („Daću za tebe i tvoju porodicu 30 hiljada evra – videćeš ti ko sam ja“).

Prema nezvaničnim informacijama, očekuje se da će Nikolić iz Centralnog zatvora u Beogradu, biti prebačen u Vranje na izdržavanje kazne. S obzirom na prethodno iskustvo, postoji opravdana sumnja da će ova odluka suda uticati na bezbednost svih onih prema kojima je Nikolić i do sada pokazivao nasilničko ponašanje i pretnje, kao i prema žrtvama i svedocima u aktuelnim brojnim slučajevima koji se vode protiv njega.

***

U Osnovnom sudu u Vranju u ponedeljak 20. marta sa početkom u 11:00 časova održaće se glavni pretres u kojem je okrivljeni Stefan Ilić iz Vranja, odgovorno lice ispred kladionice Koloseum Gejm (iza koje stoji Dejan Nikolić), zbog nelegalno izgrađenog objekta kojim je zazidan deo OK radija.

Ovaj objekat i pored rešenja institucija gradske uprave, još uvek nije srušen.

***

O ovim ali i drugim temama vezanim za ugrožavanje bezbednosti novinara, nedeljnik “Vreme“ organizuje u kafeu No koment u Vranju u ponedeljak 20. marta u 15:00 časova javnu tribinu „Sloboda medija i mišljenja na udaru lokalnih moćnika i nasilnika“.

Na tribini će govoriti Filip Švarm, glavni urednik nedeljnika „Vreme“,  članovi Stalne radne grupe za bezbednost novinara Dragana Bjelica iz Udruženja novinara Srbije, Veran Matić iz Asocijacije nezavisnih elektronskih medija i Rade Đurić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Razgovor će moderirati Nedim Sejdinović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi