Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Selaković: Kleveta više neće biti krivično delo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 11. 2012.

Izvor: Novi magazin, Tanjug

Selaković: Kleveta više neće biti krivično delo

Izmenama Krivičnog zakonika Srbije biće izvršena dekriminalizacija klevete, koja više neće postojati kao krivično delo, izjavio je danas Tanjugu ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.Iako je iz radne grupe zadužene za izmene i dopuna KZS bilo saopštavano da kleveta ostaje krivično delo, posle javne rasprave odlučeno je da se ona dekriminalizije izmenjenim zakonskim tekstom, naveo je Selaković.

 

Ministar je ukazao da će ubuduće oni koji se smatraju oklevetanim u sredstvima javnog informisanja moći da u parničnom postupku utužuju svoje pravo tužbenim zahtevom za naknadu štete.

"Ukidanje klevete kao krivičnog dela je od izuzetne važnosti za jačanje slobode novinarstva i medijskog izveštavanja, kao i slobode izražavanja u Srbiji. S druge strane, to svedoči da je Srbija, kao i do sada, prednjačila u zaštiti i promociji ljudskih prava, pa i prava naslobodno izražavanje", naglasio je Selaković.

Za razliku od klevete, uvreda ostaje krivično delo.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

28.11.

2012.

Prof. dr Mihajlo Fejsa [neregistrovani] u 22:39

Hvala ministre

Poštovani,
Zahvalan sam ministru Nikoli Selakoviću što je dao veliki doprinos jačanju slobode štampe.
Pored toga, lično se nadam da će mi sada Osnovni sud poništiti Presudu koju je doneo 24. 04. 2012. na koju sam tražio dva pravna leka: 1. obnavljanje procesa u Osnovnom sudu u Novom Sadu, jer mi nije bila odobrena forenzička analiza zbog prenesene upotrebe glagola "kupiti" pre više od 4 godine (br. K-3820/10 od 10. 03. 2011), koju je najveći nenamenski trošitelj saodoprinosa u Kucuri, Rafail Ruskovski, isfolirao kao bukvalističku u smislu kao da sam je rekao da je on to učinio parama, o čemu nema ni pomena u spornom tekstu; 2. molbu Javnom tužilaštvu zbog bitnih povreda ZKP-a. član UNS , br. 0447

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi