Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Apelacioni sud ukinuo Radonjiću i Romiću kućni pritvor
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 04. 2023.

Autor: RTV Izvor: RTV

Apelacioni sud ukinuo Radonjiću i Romiću kućni pritvor

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je meru zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora (nanogice), nekadašnjim radnicima Državne bezbednosti Ratku Romiću i Milanu Radonjiću, optuženim za učešće u ubistvu novinara i vlasnika "Dnevnog Telegrafa" Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Po nalaženju Apelacionog suda, obzirom da su procesne mere za obezbeđenje prisustva Romića i Radonjića i nesmetano vođenje ovog krivičnog postupka primenjivane duže od devet godina, ne postoje okolnosti koje bi ukazivale da je mera zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora neophodna, objavljeno je na sajtu ovog suda.

Navedeno je da i pored značajnog interesovanja, više ne postoji uznemirenje javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje ovog krivičnog postupka, kao razlog zbog kojeg je predmetna procesna mera do sada egzistirala.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je nedavno jednoglasno je utvrdio da su neopravdano dugim boravkom u pritvoru Radonjiću i Romiću, povređena prava garantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima - pravo na slobodu i bezbednost i pravo da sud brzo odluči o zakonitosti pritvora

Zbog toga je Evropski sud odlučio da država Srbija treba da podnosiocima predstavke, Radonjiću i Romiću, isplati po 1.000 evra na ime nematerijalne štete, saopšteno je iz tog suda sa sedištem u Strazburu.

Radonjić i Romić žalili su se Evropskom sudu jer su skoro tri i po godine proveli u pritvoru, kao i zbog dužine postupka pred Ustavnim sudom za preispitivanje njihovog pritvora.

Krivični proces u njihovom slučaju koji je pokrenut u januaru 2014. godine hapšenjem osumnjičenih, još je u toku.

Nalazi se pred Apelacionim sudom u Beogradu, koji treba da u narednom periodu donese pravosnažnu presudu da li su optuženi krivi ili ne, a oni su već nekoliko godina u kućnom pritvoru.

Pored Radonjića i Romića, za učešće u Ćuruvijinom ubistvu optuženi su i tadašnji šefa DB-a Radomira Markovića i pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak, koji je u bekstvu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi