Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Otvoren konkurs za Nagradu EU za istraživačko novinarstvo za 2023.
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 05. 2023.

Autor: Beta Izvor: Beta

Otvoren konkurs za Nagradu EU za istraživačko novinarstvo za 2023.

Javni poziv za Nagradu EU za istraživačko novinarstvo 2023, deo projekta "Jačanje kvalitetnog novinarstva na Zapadnom Balkanu i Turskoj" je otvoren, saopštio je organizator konkursa Tomson medija (Thomson Media).Nagrada ima za cilj unapređenje kvaliteta i profesionalizma novinarstva, kao i jačanje angažovanja građana u medijima, saopšteno je na sajtu organizatora.

"Nagrada slavi najbolje istraživačke priče nastale u prethodnoj kalendarskoj godini i dodeljuje se u svih šest zemalja Zapadnog Balkana (Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, Kosovo, Severna Makedonija) i Turskoj", navodi se u saopštenju.

Prvi put ove godine, uvodi se i regionalna nagrada za istraživačke priče sa regionalnim uticajem, na osnovu jasno definisanih kriterijuma.

Godišnji nagradni fond za Srbiju je 10.000 evra. Pored toga, nagradni fond za regionalna priznanja takođe iznosi 10.000 evra. Dodeljuju se nagrade za tri najbolje priče godine, a iznos za nacionalne i regionalne nagrade je 5.000 (za prvo mesto), 3.000 (drugo) i 2.000 evra (za treće).

Svaki kandidat može da bira da li želi da nominuje priču za nacionalni, regionalni konkurs ili oba, a ta mogućnost nudi se prilikom prijave. Jedan kandidat se može prijaviti sa više priča.

Pobednici nacionalnih takmičenja u zemljama Zapadnog Balkana i Turske automatski postaju kandidati za regionalnu nagradu EU za istraživačko novinarstvo.

Organizator konkursa i realizator nagrade u Srbiji je Tomson Medija, a rok za podnošenje prijava je 20. jun 2023.

Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi ga konzorcijum koji čine Balkanska istraživačka mreža – BIRN Hub, Centralnoevropski univerzitet (CEU) – Mađarska, Udruženje novinara (AJ) – Turska, Thomson Media (TM) – Nemačka, Univerzitet Goce Delčev Štip (UGD) - Severna Makedonija, Nezavisni sindikat novinara i medijskih radnika (SSNM) - Severna Makedonija, Asocijacija medija Jugoistočne Evrope (MASE) - Crna Gora i Balkanska istraživačka mreža Kosovo (BIRN Kosovo).

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo u Srbiji dodeljuje se od 2015. godine.

Nagrade EU za istraživačkog novinarstvo, koje je ustanovio Generalni direktorat za proširenje Evropske komisije, promovišu izuzetna dostignuća istraživačkih novinara, kao i unapređenje vidljivosti kvalitetnog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi