Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara u Pančevu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 09. 2023.

Izvor: Saopštenje za javnost Stalne radne grupe za bezbednost novinara, javniservis.rs

Sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara u Pančevu

„Slikao sam cveće (sa pokazivanjem novinarske legitimacije) i kupio jagode. Sustigli su me kolima njih trojica. Izvukli su me iz kola, oduzeli aparat, uzeli karticu, pocepali mi torbu, udarali i povredili… Policija je brzo došla. Tužilaštvo je korektno odradilo posao. U septembru je potvrđena presuda na šest meseci zatvora i zabrane pristupa na 50 metara”.

Milan Šupica, fotoreporter nedeljnika „Pančevac“, 4. maja ove godine, prebijen je tokom dana u sred Pančeva. 

Po njegovim rečima policija je na profesionalan način odradila uviđaj, a tužilaštvo je odredilo pritvor od 30 dana za počinioce. U međuvremenu, prikupljeni su svi potrebni dokazi i svedočenja. Optužni predlog je podignut 1. juna protiv jednog lica. 20. juna izrečena je osuđujuća presuda okrivljenom na kaznu zatvora u trajanju od 6 meseci koja će se izvršiti u prostorijama u kojima okrivljeni stanuje. Posle izjavljenih žalbi obe strane, kazna je potvrđena i postala je pravosnažna. 

Tužilac Osnovnog javnog tužilaštva Miloš Dejanović je naveo da je procena tužilaštva bila da se ide najjačim sredstvima, sa 30 dana pritvora što je sud i prihvatio. 

Ovo je jedan od pozitivnih primera brzog i efikasnog reagovanja policije, tužilaštva i suda u slučaju napada na novinare o kojem se razgovaralo u Medijskom skloništu u Pančevu na sastanku predstavnika Stalne radne grupe za bezbednost novinara sa novinarima iz Pančeva i Južnobanatskog regiona, tužiocima Osnovnog javnog tužilaštva i Višeg tužilaštva i predstavnika MUPa, – kontakt tačaka koje su uspostavljene za brzo reagovanje u slučajevima napada i pretnji novinarima. 

U slučaju pretnje novinaru Slobodanu Dukiću, kojem su ispred kuće na današnji dan pre godinu dana,  postavljeni venci za groblja, nije bilo pomaka u istrazi koja još uvek traje. Tužilaštvo iz Smedereva, dostavilo je obaveštenje o odbačaju prijave jer nije utvđeno postojanje krivičnog dela. I pored toga, Jovica Milošev, kontakt tačka ispred MUPa rekao je da policijska istraga i dalje traje. Predstavnica Višeg javnog tužilaštva Olivera Sekulić Šošdean, posavetovala je da novinar Dukić, zatraži uvid u spis tužilaštva sa pravnim zastupnikom, i da se potom iskoriste sve mogućnosti kako bi se istražne radnje nastavile sinhronizovano između tužilaštva i MUPa.

Rade Đurić, član Stalne radne grupe ispred NUNSa prati slučaj novinara Dukića „Policija u Pančevu dobro radi – pomaže nam Bekir Dudić iz Direkcije policije, član SRG. Ovo je ozbiljna simbolična poruka. Nisam uspeo da stupim u kontakt sa kontakt tačkom tužilaštva u Smederevu i učinićemo to u narednim danima.” 

Petar Andrejić, urednik „Starčevačkih novina“, predstavio je slučaj pretnji koje je dobio putem društvenih mreža nakon objavljivanja tekstova o zloupotrebama vlasnika skloništa za životinje. Slučaj je obuhvatio i skloništa u Starčevu ali i Jagodini, gde je i registrovana fejsbuk stranica preko koje anonimni posetioci upućivali uvrede i pretnje. Ovaj slučaj ima više pravaca. Kada je reč o aspektu pretnji, OJT Pančevo je poslalo dokumentaciju Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal u čijoj nadležnosti su pretnje na društvenim mrežama. 

Advokat Veljko Milić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara ispred NDNV, naglasio je da osim navedenih, u južnobanatskom regionu nema drastičnih slučajeva napada na novinare. Ipak, kao opasne naveo je stalne kampanje i medijske napade u lokalnim medijima protiv Nenada Živkovića glavnog i odgovornog urednika portala Pančevo Si Ti. To nisu krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti, tako da su pokrenute privatne tužbe. Tih napada je toliko da suđenja po tim tužbama bitno ometaju obavljanje novinarskog posla jer oduzimaju puno vremena a naknade štete su simbolične, tako da presude nemaju ulogu odvraćanja i ponavljanja prekršđaja. Isto se može reći i za  klasične SLAPP tužbe koje dovode do toga da novinari više vremena provode u sudu umesto u redakciji.

Milić je rekao i da je zbog toga pripremljen predlog izmene Krivičnog zakonika – ali je predloženo rešenje naišlo na otpor u delu javnosti zbog straha od ograničenja slobode izražavanja.

Nataša Jovanović, članica Stalne radne grupe ispred Asocijacije onlajn medija,  navela je da analiza rezultata prijavljenih slučajeva koje prati Stalna radna grupa  kaže da se broj rešenih slučajeva povećava i sada je u razmeri 60/40% u korist rešenih slučajeva. Trend rasta rešenih objašnjava se odbačajem prijave, odnosno službenom beleškom,  što je  najčešći ishod,  ali i osuđujućim presudama. Iz godine u godinu se povećava broj rešenih slučajeva koji su se dogodili pre tri-četiri godine. 

„Pravda je spora ali nije nedostižna: sve manje je nekažnjivosti, ali javnost sa time nije upoznata. Optimisti smo i očekujemo presudu za paljenje kuće Milana Jovanovića“ naglasila je Nataša Jovanović. 

Nenad Živković zaključio je da ima dosta tema za buduće sastanke. „ Sva je sreća da nismo imali drastične primere u južnom Banatu – poslednji primer je samokidnapovanje Stefana Cvetkovića. Medijska scena u Pančevu je razvaljena i nema dovoljno solidarnosti (Na ovaj sastanak je pozvano 70 novinara i urednika a odazvalo se samo desetak). Voleo bih da veza sa policijom i tužilaštvom bude frekventnija. Treba da budu otvoreniji prema medijima. Najviše ima smisla govoriti o preventivi. Novinari nisu sveci ali oni na kojima treba demonstrirati silu.”

U razgovoru su učestvovali i Ljiljana Knežević iz OJT Pančevo, Kristina Kovač Nastasić  iz UNSa, Ivana Predić iz PANpress-a i Cenzolovke, Srđan Vukša iz Kovinske-info, Saša Mirković iz ANEM-a, Miroslav Janković iz OEBS-a, Dragana Petkov, Jovana Svirac i Mihajlo Gligorić, nekadašnji novinar Pančevca.  

Zaključujući sastanak u Pančevu, Veran Matić iz ANEM-a je rekao da Stalna radna grupa za bezbednost novinara želi da i na lokalnom nivou uspostavi kvalitetnu i produktivnu saradnju između kontakt tačaka tužilaštva, MUP-a i medija, kako bi se efikasno gradio sistem brzog i efikasnog reagovanja na ugrožavanje bezbednosti novinara ali i stvarali uslovi za efikasnu prevenciju. 

Ujedno je predstavio rezultate SRG na primeru zaštite novinara OK radija u Vranju, gde je sinhronizovanim aktivnostima grupe ali i izuzetnom saradnjom sa tužilaštvom i MUPom, nasilnik Dejan Nikolić Kantar osuđen pravosnažno prvo na 14 meseci zatvora a potom za ponovljeno delo na 18 meseci zatvora. 

Posle sastanka Stalne Radne grupe u aprilu u Nišu ostvarena je mnogo bolja komunikacija u pogledu zaštite tamošnjih novinara. 

Matić je naglasio i da je neophodna intenzivnija komunikacija tužilaca i tužilaštava sa medijima i naveo primer otvorenosti tužioca Predraga Milovanovića u slučaju suđenja za paljenje kuće Milana Jovanovića, kao i otvorenost Branka Stamenkovića, člana Stalne radne grupe za bezbednost novinara. 

Predstavio je i program treninga za bezbednost novinara koju organizuje ANEM sa željom da se što veći broj novinara i medijskih radnika obuči za bezbedno izveštavanje sa demonstracija i mogućih događaja sa elementima nasilja, za bezbednost na internetu, kao i rad SOS telefona za prijavljivanje slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara 0800100115. 

„Saradnja i međusobna solidarnost između novinara je sine qua non za opstanak profesije, ali i saradnja i solidarnost sa tužiocima, policajcima, sudijama, takođe su uslovi bez kojih nema jačanja institucija i vladavine prava. To je i preduslov za bezbedan rad novinara”, naglasio je Matić. 

Sastanak je održan u okviru ANEM projekta „Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara” podržanog od strane Delegacije Evropske unije u Srbiji, Ministarstva informisanja i telekomunikacija i uz podršku Misije OEBS-a u Republici Srbiji. 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi