Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ekser u kovčeg medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 09. 2023.

Izvor: Fonet

Ekser u kovčeg medija

Ukoliko se potvrde glasine da je presuda Apelacionog suda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije oslobađajuća, to će biti jeziva poruka svim novinarima i medijima, ali i građanima da država nije tu da nas zaštiti, niti da ostvari javni interes izjavila je FoNetu izvršna direktorka Slavko Ćuruvija Fondacije Ivana Stevanović.

Država je preduzela sve što je u njenoj moći od početka do kraja da opstruiše taj slučaj, ocenila je Stevanović govoreći u FoNetovom serijalu razgovora Kiosk o medijskoj sceni Srbije.

Kako je ukazala, država pokušava da izbegne odgovornost za Ćuruvijino ubistvo, jer je nedvosmisleno sa svojim službama učestvovala u ubistvu.

"Očigledno je da smo daleko od pravne države, nezavisnog sudstva i jasno je da država ima mehanizme i načine da utiče na sudske presude, čak i kad su u pitanju veliki slučajevi, poput ubistva Ćuruvije", rekla je Stevanović.

Prema njenim rečima, ukoliko presuda bude oslobađajuća koji god pravni mehanizam tužilac pokrene ne može sprečiti da okrivljeni i prvostepeno optuženi budu oslobođeni.

"Ukoliko do oslobađajuće presude dođe, Fondacija i novinarska zajednica će nastaviti da se bore za pravdu i pokušaćemo sa partnerima iz međunarodne zajednice, bar na simboličan način da označimo državu kao krivca za ubistvo", najavila je Stevanović.

Kako je predočila, osobađajuća presuda bi bila još jedan korak u potpunom ukidanju slobode govora i nezavisnog profesionalnog novinarstva.

"Ovakvom porukom da država nije tu da zaštiti novinare koji profesionalno rade svoj posao, zakucan je još jedan ekser u kovčeg slobodnog, nezavisnog i profesionalnog novinarstva", ukazala je Stevanović.

Ona upozorava da se društvo "opasno" vraća u devedesete godine prošlog veka, s obzirom na to da se jednostavno može povući paralela između dešavanja i targetiranja Ćuruvije pred ubistvo i današnje javne diskreditacije profesionalnih i nepristrasnih novinara koje je prisutno u javnom prostoru.

"Danas jednostavno ne postoji granica u targetiranju nezavisnih novinara, oni se targetiraju sa skupštinske govornice , sa mesta predsednika Vlade i države i viokih funkcionera vladajuće stranke i to je ono što zapravo uliva strah u kosti", ilustrovala je Stevanović.

Prema njenom uverenju, apsolutna nekažnjivost napada i iznošenja neistina na račun kritičkih novinara zapravo su priziv na fizičko nasilje.

Ćuruvijino ubistvo najaviljeno je tekstom "Ćuruvija dočekao bombe", u kojem je označen kao neprijatelj države, a kada to uporedimo sa onim što se govori o kritičkim novinarima danas, jasno je da je retorika ista, možda čak i glasnija, zaključila je Stevanović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi