Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Savet za štampu vrši besprizoran pritisak, ne može se gaziti Ustav! Šest medijskih udruženja protiv
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 10. 2023.

Izvor: glaszapadnesrbije.rs

Savet za štampu vrši besprizoran pritisak, ne može se gaziti Ustav! Šest medijskih udruženja protiv

Medijska i novinarska udruženja COMNET, PROUNS, DNN, DNV, UMMR i ARTS najoštrije osuđuju skandaloznu tvrdnju UNS-a da su navodno, na tajnom sastanku u sredu, u jeku javne rasprave, dogovorili da se u tekstu Zakona o javnom informisanju i medijima nađe neustavna odredba o ovlašćenjima Saveta za štampu, za sve, čak i one koji s pravom ne priznaju njegovu nadležnost i nametnuti princip rada "kadija te tuži, kadija ti sudi".

Dakle, prema informaciji Saveta za štampu objavljenoj na sajtu UNS-a, u jeku javne rasprave, u Vladi Srbije je održan tajni sastanak, odnosno tajni pregovori predstavnika Vlade i nadležnog ministarstva sa predstavnicima jednog dela medijskih poslenika, i to sa onima koji su učestvovali u radnoj grupi ignorišući argumentovane stavove i predloge drugog, većinskog dela medijskih radnika.

Ako se ispostavi da su tačni navodi predstavnika Saveta za štampu da je tekst predloga Nacrta ZJIM već dogovoren i usaglašen i pre završetka javne rasprave, onda je to skandal nad skandalima koji javnu raspravu svodi na putujući cirkus, običnu farsu i debatni klub bez ikakvog efekta.

Nama jedino ostaje da verujemo da i u Vladi, a pogotovo u resornom ministarstvu, ima volje i snage da se, uprkos velikim pritiscima, u konačni predlog Nacrta Zakona o javnom informisanju i medijima ugrade i argumentovani predlozi šire javnosti - pogotovo dela medijskih poslenika koji nisu imali priliku da učestvuju u radu radne grupe za izradu Zakona - a koji su prezentovani i detaljno obrazloženi na javnim raspravama i dostavljeni u pisanoj formi nadležnom ministarstvu.

U suprotnom, ostaće gorak ukus besmisla i nepotrebnih troškova organizovanja jalovih javnih rasprava.

Ako su to tekovine demokratizacije društva za koje se zalažu upravo oni koji tajno pregovaraju s Vladom i resornim ministarstvom i time se hvale, onda ništa… COMNET, PROUNS, DNV, DNN, UMMR, ARTS 

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

11.10.

2023.

Zale [neregistrovani] u 19:21

Nesreća

Jadni gvozdene, ti li si? Ne valja ti posao. Džabe i sendviči i mnoštvo "crvenih", ništa to ne valja, niti će doneti rezultat.č

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi