Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  EU dodaje četiri ruska medija na crnu listu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 05. 2024.

Izvor: Dnevni evropski servis

EU dodaje četiri ruska medija na crnu listu

Članice EU načelno su se složile da dodaju četiri ruska državna medija na listu entiteta pod sankcijama, optužujući ih za propagandu. Kremlj je ranije najavio posledice po zapadne novinare u Moskvi.

Reč je o ruskim novinama i onlajn medijima.

„Četiri propagandne mreže povezane sa Kremljom dodate su na listu sankcija: Glas Evrope, RIA Novosti, Izvestija i Rasijskaja gazeta“, objavila je na mreži Iks evropska komesarka za vrednosti i transparentnost Vera Jurova.

Jurova je navela da je na sastanku Korepera (Corepera) 15. maja odobren još jedan paket sankcija protiv Rusije.

„Zabrana ruskog finansiranja medija EU, nevladinih organizacija i poltičkih partnera“, istakla je Jurova u objavi na Iksu.

Obe mere deo su planiranog 14. paketa sankcija Rusiji zbog invazije Ukrajine, prema dokumentu u koji je Rojters ranije imao uvid.

EU je prethodno sankcionisala ruske državne medije Raša tudej i Sputnjik.

Rusija je ranije upozorila EU da ne sankcioniše medije. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da će Kremlj uzvratiti merama protiv zapadnih novinara u Moskvi, podeća Rojters.

„Ukoliko budu preduzete mere protiv ruskih medija, ruskih novinara, onda će, uprkos tome što zapadni dopisnici to neće hteti, (oni) morati da osete naše mere odmazde“,  rekla je Zaharova.

„Odgovorićemo munjevito i izuzetno bolno“, zapretila je Zaharova.

EU, piše Rojters, za sada nije precizirala koje će se mere primenjivati na medijske kuće. Prethodno sankcionisani mediji izgubili su pravo na emitovanje u EU.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi