Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Položaj medija i novinara u Zapadnoj Srbiji: Hronična besparica i promovisanje vlasti u Užicu i Požegi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 05. 2024.

Autor: Nenad Kovačević Izvor: OzonPress

Položaj medija i novinara u Zapadnoj Srbiji: Hronična besparica i promovisanje vlasti u Užicu i Požegi

Lokalni mediji u Užicu i Požegi suočeni su sa hroničnim finansijskim i kadrovskim problemima, a pored toga većina njih je bliska vlasti.

Užički mediji dele sudbinu lokalnih redakcija u Srbiji koje su uništene tokom procesa privatizacije, dodvoravaju se vlasti, opterećeni su autocenzurom i pristaju na sofisticiranu cenzuru. Neki od njih su se, pokušavajući da opstanu, „prilagodili“ takvom stanju i nadaju se da će doći vreme slobode medija.

U gradu postoji jedan nedeljnik (Vesti), dve televizije (TV 5 i TV Lav plus), četiri radio stanice (Radio Užice, Radio Luna, Radio San i Prvi radio), dve agencije (Zoomue i Rec media) i nekoliko portala, čiji broj raste poslednjih godina.

Najveće iznose na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata dobija TV 5, čiji vlasnik je Ilija Petronijević, u čijem vlasništvu je i Radio San, a koji negira to da su te dve redakcije bliske vlasti.

Simbiotički odnos vlasti i većine medija

Iako se, zvanično, ne beleže pritisci na medije i pretnje urednicima i novinarima, vlast to radi sofisticirano, tako što vlasnike podseća na to da će doći vreme konkursa za raspodelu budžetskog novca za sufinansiranje medijskih projekata i dodelu dozvola za rad.

U tom, čudnom, simbiotičkom odnosu vlasti i većine medija u Užicu, obe strane imaju korist. Lokalni funkcioneri iz vladajuće koalicije oko naprednjaka svakodnevno se promovišu u medijima koji, zauzvrat, bivaju „nagrađeni“ budžetskim parama za svoje projekte. Osim objavljivanja saopštenja opozicionih stranaka, prava je retkost da se nude stavovi koji su drugačiji od stavova predstavnika vlasti o prolemima grada i važnim projektima.

Na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata svi užički mediji dobijaju  novac. Takva, dugogodišnja, praksa ukazuje na to da je uspostavljen sistem uravnilovke i da se novac dodeljuje medijima kako bi ih vlast držala pod kontrolom, na šta oni pristaju, a ne zbog kvaliteta i javnog značaja projekata. Najveći iznosi su rezervisani za one koji promovišu vlast, a manje sume su namenjene medijima koji pokušavaju da budu, bar, neutralni u izveštavanju.

Novac se dodeljuje i medijima čije sedište je izvan Užica, a koji su, takođe, bliski vlasti.

Zbog finansijske iscrpljenosti i nedostatka kadra, kako je za NUNS-ov Dosije nedavno naveo Aleksandar Ranković, vlasnik Radio Lune, „lokalni mediji ne nude kvalitetne medijske sadržaje“.

Oni koji su imali šansu da se zaposle negde drugde, ocenio je Ranković, „pobegli su iz medija, a i kada se pojavi mladi novinar na birou, on završi u javnom sektoru ili u PR službi neke kompanije“.

– Želja nas koji se trudimo da sačuvamo dostojanstvo medija i naše profesije je da nas svi ostave na miru, da nam ne pomažu i da nas ne pritiskaju. A pritisci su veoma suptilni i traju decenijama, pa zaposleni ne mogu da ih podnesu i razumem ih što odlaze iz medija – poručio je Ranković.

Zamka dvostruke zavisnosti

U susednoj Požegi, medijsku sliku čine lokalna televizija i radio, koji na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata dobijaju najviše novca.  Vlasnik TV Požega je Radoica Milosavljević, kontroverzni biznismen iz Kruševca, koji je, tokom privatizacije, kupio mnoge lokalne medije u Srbiji i koji se u javnosti proziva za bliske veze sa SNS-om. Vlasnik Radio Požege je, od kraja 2021. godine, Požežanin, Saša Petrović.

Bogdan V. Radovanović iz Inicijative za Požegu i narodni poslanik liste Srbija protiv nasilja, poslaničke grupe Zeleno-levi front, podseća na to da je „interes građana da budu kvalitetno, blagovremeno i potpuno informisani, ne samo o opštim društvenim pitanjima, već i o lokalnim temama“.

TV Požega je, navodi, „tokom prethodne predizborne kampanje, napravila niz specijalnih emisija sa kandidatima SNS, a da ni u jednu emisiju nije pozvala predstavnike opozicije da gostuju, bilo sami, bilo sa predstavnicima vlasti, kako bi ukrstili argumente“.

– Čak su prenosili uvredljiva saopštenja o meni kao nosiocu opozicione izborne liste i nisu želeli da objave demanti, što su dužni po zakonu. Nažalost, ni situacija u Radio Požegi nije bolja – ocenjuje za Ozon Press Radovanović.

Za te medije navodi da su „upali u zamku dvostruke zavisnosti – od privatnog vlasništva medijskih tajkuna, uz zadržanu zavisnost od opštinske vlasti – putem javnog finansiranja“.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi