Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zahtev redakcije “Jedinstva” sa drugog kolegijuma na otvorenom: Ne želimo tuđe, tražimo svoje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 05. 2024.

Autor: Radio Mitrovica sever Izvor: Radio Mitrovica sever

Zahtev redakcije “Jedinstva” sa drugog kolegijuma na otvorenom: Ne želimo tuđe, tražimo svoje

Redakcija lista “Jedinstvo” uputila je sa današnjeg kolegijuma održanog na otvorenom, zahtev prištinskim vlastima da im omoguće povratak u njihove prostorije u Prištini iz kojih su proterani 1999. godine.

Drugi dan zaredom, urednici i novinari ovog lista okupljaju se na redakcijskom sastanku ispred zgrade u Ulici kralja Petra I u Kosovskoj Mitrovici u kojoj su se do sada nalazile kancelarije ovog medija, za koje im je naloženo da ih napuste jer se izvesni Ekrem Peci, pojavljuje kao navodni vlasnik prostorija.

Iako je za danas u 10 sati pomenuti najavio svoj dolazak sa policijom, on se prema svedočenju zaposlenih u “Jedinstvu” nije pojavio.

Sa današnjeg kolegijuma, redakcija je poručila da ni oni nisu bez imovine, da se stotine njihovih uzurpiranih kvadrata nalaze u Prištini te da će zahtevati da se i njima omogući povratak u njihove prostorije u Prištini. Za svaki kvadrat, kažu, oni imaju dokumentaciju kojom se vlasništvo potvrđuje.

“Proterali su nas 1999. godine. Mi ne želimo ništa tuđe. Mi hoćemo da se vratimo u svoje i to je zahtev koji upućujemo sa našeg današnjeg kolegijuma” rekla je direktorica preduzeća “Panorama – Jedinstvo” i glavna i odgovorna urednica lista Rada Komazec.

“Mi imamo u Dardaniji (sada je to ulica Bila Klintona) 300 metara kvadratnih i to su kupili novinari „Jedinstva“ sopstvenim sredstvima. To je sve uzurpirano. Pisali smo i obraćali se još od 2005, 2006. godine najpre UNMIK-u, potom agencijama i svim nadležnim institucijama i nailazili na ćutanje , a tražili smo da nam oslobode deo prostora kako bismo se vratili u Prištinu“ rekla je Komazec na prvoj konferenciji za medije sazvanoj ovim povodom 15. maja.

Prema njenim rečima, uzurpiran je i Dom štampe koji je „Jedinstvo“ koristilo, i sada se u tom objektu nalazi kosovska Vlada. Pored toga, uzurpirani su i štamparija, nova štamparija koja je bila u izgradnji u Kosovu Polju, više knjižara i trafika.

Komazec je danas podsetila da je čovek koji se predstavlja kao vlasnik sa njom komunicirao telefonskim putem, da do danas redakciji nije stigao nikakav pisani dokument – niti sa zvaničnim, obavezujućim nalogom za iseljenje, niti bilo kakav imovinski list koji bi potvrdio Pecijevo navodno vlasništvo nad ovom nekretninom.

Peci ih je prvi put kontaktirao posredstvom advokata, početkom maja,  potom telefonom u više navrata, i za sve to vreme dva puta najavio dolazak sa policijom, preteći konfiskacijom imovine i isterivanjem radnika.

Prvi dolazak u pratnji policije najavljen je za 15. maj, kada se ispred redakcije “Jedinstva” okupio veći broj kolega iz ostalih srpskih medija sa Kosova, kako bi dali podršku radnicima ovog lista sa tradicijom dugom 80 godina.

Drugi dolazak, Peci je najavljivao za danas, ali se u najavljeno vreme nije pojavio.

Kako  bi sami radnici bili pošteđeni bilo kakve eventualne opasnosti i neprijatnosti, redakcija je donela odluku da od juče, za redakcijske sastanke ne koristi sporne prostorije, već da svoje kolegijume, simbolično, održava na otvorenom.

Udruženje novinara Srbije dalo je punu podršku “Jedinstvu” podvlačeći da u demokratskim društvima nikada nije bilo moguće usmenim putem naložiti iseljenje bilo kome.

List “Jedinstvo” proteran je iz Prištine 1999. godine. Od tada se nalazi u Kosovskoj Mitrovici.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi