Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Broj ili sud
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 01. 2010.

Izvor: Večernje novosti

Broj ili sud


Registracija javnih glasila je završena. Sada Ministarstvo kulture treba da prokontroliše ima li još medija koji emituju program, ili se prodaju na kioscima, a da nisu upisani u Registar javnih glasila.

Kada otkriju da neko novinsko, RTV ili Internet glasilo radi mimo Registra, Ministarstvo će o tome obavestiti javnog tužioca, pa će ovakvi slučajevi završavati na sudu. A kazne za prekršaje su milionske, uz zabranu štampanja novina i emitovanja programa.

Agenciji za privredne registre, koja vodi evidenciju javnih glasila, do 11. januara, kada je istekao rok za upis, stiglo je 496 prijava. Registrovano je 414 medija.

- Očekujemo da ovaj broj bude veći, jer su mnogi mediji poslednjeg dana, poštom, poslali prijave. Dakle, tek za nekoliko dana dobićemo od APR prave podatke koji će nam biti dragoceni za analizu medijske slike u Srbiji - objašnjava Nataša Vučković-Lesendrić, pomoćnica ministra kulture zadužena za medije.

- Na osnovu tih podataka videćemo precizno u kojim delovima zemlje je loša medijska pokrivenost, i gde, eventualno, treba da pomognemo lokalnim medijima ili medijima na jezicima manjina.

Naša sagovornica objašnjava kako će Ministarstvo, takođe, upoređivati stanje „na terenu“ i podatke iz Registra. Čim uoče da neko javno glasilo radi a nije prijavljeno u APR, obaveštavaće javnog tužioca. A predviđene kazne za osnivače su od milion do 20 miliona dinara, a za odgovorna lica u medijskim kućama od 200.000 do dva miliona dinara.

Antrfile : Zakonska obaveza


Prema Zakonu o javnom informisanju, sva glasila obavezna su da se upišu u Registar, a protiv onih koja to ne učine a nastave da rade javni tužilac je dužan, bez odlaganja, da pokrene postupak za privredni prestup - objašnjava Nataša Vukčković-Lesendrić.

I. M

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi