Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  I dalje sa istim ciljevima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 01. 2010.

Izvor: Danas

I dalje sa istim ciljevima


Novi Sad - Žužana Serenčeš i Branka Dragović Savić ovogodišnje su dobitnice nagrada Nezavisnog društva novinara Vojvodine za celokupan novinarski doprinos demokratizaciji društva kao i za novinara čiji se rad u protekloj godini značajno izdizao iznad proseka.

- Pripremajući proslavu, pronašli smo dokument od 24. decembra 1989. kada je doneta odluka o osnivanju NDNV, u kojoj su nabrojani ciljevi kojima će se Društvo baviti i kojima će težiti. Oni važe i danas, jer nijedan od tih ciljeva, između ostalih, i sloboda informisanja, i borba protiv pretnji novinarima i zalaganje za bolji socijalni položaj novinara, nije ispunjeno do kraja što znači samo dve stvari: ili smo mi loše radili ili da je Srbija daleko od demokratije - istakao je Dinko Gruhonjić, predsednik NDNV.

Od ove godine NDNV će svake godine dodeljivati dve nagrade - prva je nagrada za celokupan novinarski doprinos demokratizaciji društva, i ovogodišnji laureat je Žužana Serenčeš kojoj je nagradu predao Dimitrije Boarov, jedan od bivših predsednika NDNV.

- Uveren sam da će upravo njeno ime ovoj tek ustanovljenoj nagradi našeg društva odmah dati visok značaj i nesporni kredibilitet - rekao je Boarov i naglasio da rad Žužane Serenčeš, osim visoke profesionalnosti, karakteriše lična hrabrost i beskompromisnost u zaštiti profesije.

Druga godišnja nagrada NDNV-a namenjena je novinarki ili novinaru čiji se rad u protekloj godini značajno izdizao iznad proseka, koji se hrabro uhvatio u koštac sa traumatičnim događajima čuvajući vlastiti i integritet profesije i svojim radom doprineo rasvetljavanju namerno zamagljenih zona političkih i društvenih procesa. Ovogodišnju nagradu je od Petra Petrovića, takođe jednog od bivših predsednika NDNV primila novinarka „Dnevnika“ Branka Dragović Savić.

- U tmurnom moru političkih igara, raznih „denfovanja“ i „spinovanja“, Branka Dragović Savić svojom novinarskom hrabrošću i upornošću uspela je da razgrne naslage mračnog političkog taloga - ističe se u obrazloženju nagrade.

Dinko Gruhonjić je najavio i da će NDNV u svojim prostorijama otvoriti i savremeni Medija centar Vojvodine.

Gordana Nonin

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi