Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nova srpska TV na Kosovu i Metohiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 02. 2010.

Izvor: Radio-televizija Vojvodine

Nova srpska TV na Kosovu i Metohiji


Priština - Kosovska medijska grupacija (KMG) sačinila je model funkcionisanja nove televizije (Nova TV) na srpskom jeziku na Kosovu, zasnovan na istraživanjima Programa za razvoj UN i prema modelu na kojem je bazirana nemačka nacionalna televizija ARD, saopštila je danas KMG.

Novi model podrazumeva sopstveni program i umrežavanje postojećih srpskih televizija, razvoj novog centralnog srpskog emitera, uz jačanje srpskih produkcija, i osnivanje nezavisne komercijalne televizije sa suštinskom ulogom manjinskog javnog servisa, kaže se u saopštenju KMG.

"Smatramo da je ovakav model dobar za podmirivanje potrebe pre svega srpske zajednice i postojećih srpskih televizija i produkcija", naglašava KMG, koja okuplja gotovo sve postojeće srpske nezavisne televizije i produkcije na Kosovu.

Nova televizija na srpskom jeziku trebalo bi da zemaljskim signalom pokriva celu teritoriju Kosova i da ima pristup mrežama kablovskih operatera na Kosovu.

Planiran je koncept nezavisne TV sa sopstvenim upravljačkim i uređivačkim timom, programom, ljudstvom i tehnikom, što je i obaveza formulisana u planu Martija Ahtisarija i u kosovskom zakonodavstvu.

Sedište Nove TV trebalo bi da se nalazi u Gračanici ili u okolini, kao jedinoj opštini sa srpskom većinom na Kosovu koja nema svoju lokalnu televiziju.

"Uređivačka politika Nove TV bi pre svega trebalo da odgovori na potrebe srpske zajednice za očuvanjem kulturnog i jezičkog identiteta, a ta televizija bi trebalo da postane i most upoznavanja, saradnje i pomirenja srpske i albanske zajednice na Kosovu", ističe KMG.

Nova TV, takođe, mora da ispuni profesionalne standarde propisane međunarodnim kodeksima, obezbedi balansirano i nepristrasno informisanje, edukaciju i zabavni program, kao i da promoviše evropske vrednosti i standarde.

FoNet

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi