Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Centralizacija medijske scene
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 07. 2010.

Izvor: Danas

Centralizacija medijske scene

Evropski eksperti preporučuju formiranje deset do 15 regionalnih javnih servisa tragom



Beograd - Nevladine organizacije okupljene u Građansku Vojvodinu oštro su se juče usprotivile predlogu iz medijske studije evropskih eksperata, kojim bi se, kako navode, javni servis Vojvodine „praktično ukinuo“. Prema ovom predlogu, Radio-televizija Vojvodine trebalo bi da bude jedna od petnaestak regionalnih javnih servisa.

Kako navode, ova preporuka bi tek trebalo da prođe javnu raspravu i „podudara se sa težnjama centralističkih beogradskih elita“ da uz podršku svojih partnera iz Vojvodine na svaki način onemoguće „iovako nizak stepen vojvođanske autonomije“.

Formiranje deset do 15 regionalnih javnih servisa, koji bi se finansirali iz pretplate, jedna je od preporuka evropskih eksperata, koju su naveli u nedavno predstavljenoj medijskoj studiji, a na osnovu koje bi trebalo izraditi strategiju reforme medijske scene u Srbiji.

Na osnovu ovih preporuka, programske odbore za svaki region činili bi predstavnici civilnog društva - između 17 i 21, a koji bi birali od sedam do devet članova za bord direktora svakog javnog servisa. Ostali lokalni i regionalni emiteri trebalo bi, kako se navodi, da se pripoje ovim javnim servisima, dok bi privatne stanice mogle da nastave sa radom dok im ne isteknu dozvole za frekvencije.

Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), kaže za Danas da ovi predlozi ne proističu iz analize tržišta evropskih eksperata, koja ima „svoju težinu i odgovara situaciji na terenu“.

- Plašim se da predlog o regionalnim javnim servisima vodi ka daljoj centralizaciji medijske scene, kako bi se lakše kontrolisali mediji. Lokalni mediji bi u tom slučaju opet bili kolateralna šteta. To bi bio udarac za lokalne i regionalne emitere, koji bi se pretvorili u ekspoziture RTS-a - ističe Gruhonjić za Danas.

Kalman Kuntić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za informacije, navodi za Danas da je preuranjeno donositi ocene ovih predloga, jer to još nije zvaničan dokument, kao i da očekuju da pokrajinski sekretarijat bude uključen u izradu strategije.

Antrfile: Veljanovski: Regionalni javni servisi treba da budu u okviru RTS i RTV

Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka, ističe za naš list da je i ranije predlagao da se i okviru RTS-a i RTV-a osnuju dva do četiri regionalna javna servisa, kao što je u Evropi, ali da oni ne bi trebalo da budu samostalni. Mora se imati i u vidu, naglašava on, da je javni servis skupa medijska institucija.

- Postoje tri važna pitanja - ko osniva, ko finansira i ko bira direktore i glavne urednike tih javnih servisa. Ukoliko je odgovor na sve lokalna samouprava, onda se ne može govoriti o javnim servisima, već vraćanju na status javnih preduzeća - objašnjava Veljanovski.

B. Cvejić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi