Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Najstariji „fejsbukovac” u Srbiji baka Milica iz Beograda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 01. 2011.

Izvor: 24 sata

Najstariji „fejsbukovac” u Srbiji baka Milica iz Beograda

U ličnoj karti Milice Stojković, nekada prve violine orkestra RTS, piše da ima 79 godina...

I pored toga, svesna značaja i mogućnosti koje pružaju internet i društvene mreže, Milica je 2008. završila školu veb novinarstva UNS-a i postala najstariji veb novinar međunarodne organizacije Rising Voices.

Veza - Da obrazovanja nikada nije dosta, svedoči i Miličin primer, kojoj nije bilo teško da u poznim sedamdesetim bude među polaznicima prve generacije škole veb novinarstva Udruženja novinara Srbije.

- Jedan od predmeta koji nam je predavala Danica Radovanović bilo je i društveno umrežavanje. Tada sam došla na ideju da otvorim profil na "Fejsbuku" i "Linkedinu" - kaže Milica za „24 sata”.

Žena koja je nekada bila i predstavnik za medije RTS-a objašnjava da ju je novim tehnologijama privuklo i to što je shvatila da pomoću njih velikom broju ljudi može da predstavi svoje slikarske radove, spotove koje pravi i objavljuje ih na "Jutjubu".

- Prezentacija mojih radova je isključivo razlog zbog kojeg sam odlučila da otvorim profil na "Fejsbuku". Želela sam da se predstavim ko sam, kakve imam kvalifikacije i čime sam se bavila dok sam bila zaposlena - kaže ova Beograđanka.

Ona prijatelje na "Fejsbuku" bira pažljivo. Kada dobije zahtev da nekome bude prijatelj, najpre proveri o kome se radi.

- Nemam mnogo prijatelja, njih 554, i brižljivo ih biram. Obaveštavam se o njihovom obrazovanju i o tome čime se bave. Uglavom su to koncertanti, muzičari od karijere, slikari, kao i razne galerije, festivali i slično - kaže naša sagovornica.

Milica "Fejsbuk" ne koristi da bi četovala, jer za to, kaže, nema vremena. Ponekad komentariše statuse svojih prijatelja, a porodične slike preskače jer je „zamaraju”. Trudi se da što manje vremena provodi na "Fejsbuku" jer smatra da onaj ko se upusti u to da pregleda sve poruke i zanimljive priloge nema vremena za svoj rad. Najčešće na stranicu stavlja snimke koje je sama snimila i montirala i za njih birala muziku sa raznih koncerata ozbiljne muzike, izložbi slika, skulptura, promocija knjiga i drugih dešavanja, kao i priloge koji su pravljeni o njoj.

Iako ima i onih koji smatraju da je vreme provedeno na "Fejsbuku" izgubljeno, Milica misli da društvene mreže mogu i te kako da budu korisne. Osim toga, sa brojnim prijateljima koje je u celom svetu stekla dok je svirala violinu ponovo je uspostavila kontakt.

Milica i te kako ima sa čim da se pohvali

Karijera - Milica Stojković ima čime da se pohvali i to deli sa prijateljima na "Fejsbuku". Pored toga što je bila prva violina RTS, predstavnik za medije RTS, osmislila je i napravila oko 300 autorskih spotova, pisala i objavljivala tekstove u štampi, pisala kritike o koncertima, sa festivala, turneja ansambala RTS. Uskoro će objaviti i knjigu u izdanju RTS „Bila sam svedok - muzička produkcija RTS 1976-1992”, a intenzivno slika i priprema izložbu. Poslednjih godina svoje crteže pretače u likovne kompozicije tehnikom digital arta.

„Fejsbuk” popularniji od „Gugla” u SAD

Posete - Prvi put u dosadašnjoj istoriji, „Fejsbuk” je u SAD zabeležio više poseta čak i od internet giganta „Gugla”, tvrdi se u izveštaju „Hitvajza”, firme koja analizira trendove na internetu. Na "Fejsbuk", kome u 2010. nije manjkalo ni dobrog ni lošeg publiciteta, otpadalo je 8,93 odsto poseta internetu u SAD između januara i novembra ove godine, dok je "Gugl", koji je u 2009. bio prvi, u ovoj godini pao je na drugo mesto - sa 7,18 odsto poseta.

R. Bulatović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi