Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Hoće da ugase Kurir
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 04. 2011.

Izvor: Kurir

Hoće da ugase Kurir

Da bi ućutkao Kurir da ne piše o njegovom sumnjivom poslovanju, stečajni upravnik Saša Radulović tužio naš list za 7.200.000 dinara. Umesto da objasni kako upravlja imovinom 14 firmi a u isto vreme je vlasnik dve fantomske firme, Radulović pokušava da uništi Kurir



Beograd - Umesto odgovora, tužba! Da bi ućutkao Kurir da ne piše o njegovom sumnjivom poslovanju, stečajni upravnik Saša Radulović tužio je naš list! On traži odštetu od čak 7.200.000 dinara zbog naših tekstova iako se više od deset dana nije udostojio da odgovori na naša pitanja.

Umesto da objasni kako je moguće da neko ko upravlja imovinom 14 preduzeća istovremeno bude vlasnik dve fantomske firme, Radulović je objavio da nas je tužio! Time je direktno udario na slobodu novinarstva i doveo u pitanje opstanak našeg lista.

Interesantno je da je napad na naše novine usledio nakon što je ekipa Kurira deset dana uporno i bezuspešno pokušavala da stupi u bilo kakav kontakt s Radulovićem. Ovaj stečajni biznismen - koji se krio iza asistentkinje Sunčice, pošto se ona javljala na njegov mobilni telefon - kaže da smo prekršili Zakon o javnom informisanju, a sam je odbijao da se na bilo kakav način po istom zakonu izjasni.

Da je lov na Radulovićeve odgovore bio nemoguća misija, pokazuje i to što se na fiksni telefon koji je on ostavio kao kontakt broj na jednom od oglasa javila spremačica, koja je rekla da nikog nema u kancelariji. I naši pokušaji da ga dobijemo na telefon njegove firme “E-market kapital” bili su bezuspešni jer se na tom broju danima uključivala govorna sekretarica na engleskom jeziku.

Pošto odgovora na poruke koje smo ostavljali asistentkinji nije bilo, od nje smo zatražili i-mejl adresu na koju možemo poslati pitanja, međutim, ona nam je rekla da je on nema.

U pokušaju da stupimo u kontakt s Radulovićem, otišli smo i u firmu “E-market kapital” na Studentskom trgu 15, a tamo smo otkrili da se radi o fantomskoj firmi. Ni na adresi Svetozara Markovića 22, na kojoj se vodi telefon “E-marketa”, nismo uspeli da ga pronađemo.

Antrfile:

Srđan Milivojević, poslanik DS - Nekad je bolje odgovarati na pitanja novinara nego specijalnog tužioca za organizovani kriminal. Obaveza medija je da istinito izveštavaju i da ukazuju na zloupotrebe, a državnih organa da te zloupotrebe i sankcionišu. Naravno da niko nije kriv dok se ne dokaže, ali u najmanju ruku je čudno da neko ko se spominje kao glavni vinovnik zloupotreba napada medije tako što preti tužbom od sedam miliona. Protiv istine bitku niko nije dobio.

Aleksandar Vučić, SNS - Osuđujem takav postupak i smatram da je toliko visok tužbeni zahtev neprimeren.

Aleksandar Jugović, potpredsednik SPO - Napadi na slobodu novinarstva podrazumevaju i pretnje onih koji su nezadovoljni načinom na koji se o njima piše. Ne znam da je Kurir bilo kada bilo kome oduzeo pravo na demanti ukoliko je pisano nešto što taj smatra da nije istina. Tu mogućnost u ovom slučaju nije iskoristio pretilac ili tužilac, pa se čini da se radi o dobro smišljenom planu da se naplati kazna koja je previsoka i da se samim tim ugasi Kurir.

Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije - Sam čin izbegavanja odgovora je svojevrstan odgovor. Raduloviću je pružena mogućnost da odgovori na pitanja koja interesuju javnost. Zakon ne predviđa svaku situaciju, ali predviđa da je novinar dužan da postupi s dužnom pažnjom. Ukoliko ste vi uradili sve to što tvrdite da biste dobili odgovor od Radulovića, sud to mora imati u vidu.

Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije - Visoki odštetni zahtevi, koji mogu da dovedu čak i do gašenja medija, ne doprinose većoj slobodi izražavanja niti većem profesionalizmu. To važi i za konkretan slučaj, u kome se traži odšteta od 7.200.000 dinara. Ne osporavajući pravo Radulovića da sudskim putem traži svoje pravo, smatram da visok odštetni zahtev nije način da dokaže da je Kurir eventualno pogrešio i nije se pridržavao etičkog kodeksa.

Dragan Todorović, potpredsednik SRS - Obaveza novinara je da izveštavaju istinito, objektivno, pravovremeno i, naravno, da ispoštuju i drugu stranu. Onaj o kome se piše ima pravo i da ne da odgovor, kao i da tuži medije i da traži para koliko hoće, a na sudu je da odlučuje. Ukoliko imate sve papire koji dokazuju da je malverzacija bilo, svakako da to treba da iznesete u javnost, to je vaša obaveza.

Željko Ivanji, poslanik URS - Neka se Radulović mane medija i pretnji tužbom! Mediji imaju pravo, a to im je i funkcija, da se bave istraživačkim novinarstvom i da izveštavaju javnost o svim malverzacijama, a druga strana treba da na to odgovara. Nedopustivo je ići na tužbu protiv novinara, to nije rešenje. Građani imaju pravo da čuju obe strane i oni treba da procenjuju šta je istina. Odštetni zahtev od sedam miliona je klasičan pritisak na medije, što je potpuno neprihvatljivo.

Čedomir Čupić profesor FPN - Svi oni funkcioneri koji su imenovani, birani, postavljeni od države, dužni su da daju odgovore koje od njih traže mediji, ali i da za njih imaju pokriće. Novinar može uvek da se pozove na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, prema kome svaki funkcioner mora da postupi. Ne smeju se mediji zastrašivati tako što im se preti tužbama sa ogromnim odštetnim zahtevom.

Javite se da zaustavimo pljačku Srbije

Svi oni koji imaju saznanja o malverzacijama stečajnih upravnika, direktora i drugih rukovodilaca u državnim, društvenim i privatnim firmama mogu da se jave redakciji Kurira na telefon 011/3240-551. Svoje informacije mogu dostaviti i mejlom, na redakcija@kurir-info.rs. Ova akcija ima za cilj da se stane na put pljačkanju preduzeća, a samim tim i radnika.

Ekipa kurira

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi