Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zabranjeno reemitovanje bez licence
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 03. 2010.

Izvor: Danas

Zabranjeno reemitovanje bez licence


Beograd - Srpske kablovske mreže (SBB) zatamnjenjem ekrana, odnosno skremblovanjem, tokom emitovanja pojedinih programa na stranim TV kanalima, postupaju u skladu sa zakonom i preporukama Republičke radiodifuzne agencije (RRA), rečeno je Danasu u SBB-u povodom negodovanja javnosti zbog ovog postupka i povećanja mesečne pretplate.

U SBB-u objašnjavaju da, kada TV stanica ima otkupljena prava za emitovanje određenog programa u Srbiji, kablovski distributeri iste programe na drugim kanalima skrembluju, odnosno prekidaju reemitovanje u vreme trajanja tog programa.

- Kanali o kojima je reč su oni za koje imamo otkupljena prava preko agencija za zaštitu kolektivnih prava, kao što su EBU i VG Media i to je regulisano ugovorima. Nažalost, ni EBU ni VG Media ne štite i ne pokrivaju sportska prava, jer su izuzeta iz njihovog ugovora i predstavljaju ekskluzivna prava koja niko ne štiti i koja se kupuju strogo i pojedinačno po teritorijama - navode u SBB-u.

U ovom kablovskom operatoru ističu da ovi kanali ne ulaze u obračun mesečnog održavanja, odnosno njima se „ne naplaćuju ekskluzivna i pojedinačna autorska prava za praćenje određenih događaja“.

Prema njihovim rečima, naplaćuju se prava koja su otkupljena preko agencija za zaštitu kolektivnih prava, dok novac koji je uračunat u trošak mesečnog održavanja „odlazi isključivo za kanale čija se prava otkupljuju u potpunosti, kao što su Diskaveri, Nešnl Džiografik, Viasat Histori, Viasat Ekslorer, Sport klub i drugi“.

- Kada je u pitanju serija „Dolina sunca“, ona se na TV HRT1 skrembluje, jer B92 ima otkupljena prava emitovanja za teritoriju Srbije - dodaju u SBB-u.

Goran Peković, član Saveta RRA, kaže za Danas da je skremblovanje programa u potpunosti u skladu sa zakonima i preporukama ove agencije. On navodi da se time ujedno poštuje Konvencija o prekograničnoj televiziji, koja je usvojena u Srbiji.

- Imali smo slučajeve kada su domaće kompanije tužile kablovske operatore, jer su prenosili programe stranih kanala za koje one imaju otkupljena prava za ovu teritoriju. Nedopustivo je reemitovati program određene stanice za koji ona nema licencu za našu teritoriju - napominje Peković.

On objašnjava da skremblovanje programa koriste i drugi kablovski operatori i da to „nije na štetu građana“, kao i da je u interesu emitera i zaštite autorskih prava. Za ovakve prekršaje, kako kaže, „odgovara država, tako da se zakoni moraju poštovati“.

Antrfile : Pravilnik ispravlja Zakon o radiodifuziji


Goran Peković kaže da će se ova oblast dodatno regulisati i pravilnikom, čiji je nacrt na javnoj raspravi i da će pravilnikom biti ispravljeno ono što Zakonom o radiodifuziji nije adekvatno rešeno.

B. Cvejić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi