Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Traže da naplate vest o pregledu đaka za upis u školu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 04. 2010.

Izvor: Blic - Srbija

Traže da naplate vest o pregledu đaka za upis u školu


Čačak - Televizija Čačak odbila je da emituje obaveštenje čačanskog Zdravstvenog centra o rasporedu pregleda dece koja u septembru kreću u prvi razred osnovne škole.

Oni su vest o datumima pregleda objavili u centralnoj informativnoj emisiji „Glasnik“, ali su za dalja obaveštavanja tražili da naplate oglas. U Zdravstvenom centru kažu da neće platiti ovakvu vrstu medijske usluge, jer se radi o informaciji od javnog značaja.

Zdravstveni centar Čačak krajem marta lokalnim medijima dostavlja raspored po kojem se čačanski predškolci pregledaju u Dečjem dispanzeru pred polazak u školu. Ove godine sačekalo ih je neprijatno iznenađenje kada im je u TV Čačak rečeno da će za sedmodnevno emitovanje ovog oglasa morati da plate po tržišnim cenama.

- Da bi doprla do što većeg broja ljudi, ova informacija mora da se emituje barem sedam dana. Ne možemo i ne želimo da platimo ovu uslugu, jer nismo profitabilna ustanova i nemamo fond koji je predviđen za tu namenu. Naopako bi bilo da svako slično obaveštenje, koje je od velike važnosti za građane Čačka, moramo da plaćamo - kaže Vlade Veličković, direktor Doma zdravlja.

On navodi da će na kolegijumu Zdravstvenog centra biti odlučeno o daljim koracima u vezi sa ovim slučajem. Nezvanično saznajemo da postoji mogućnost da će ova ustanova uputiti dopis RRA da se izjasni o reakciji TV Čačak. Glavna i odgovorna urednica ovog medija Svetlana Kojanović podseća da TV Čačak više nije gradsko javno preduzeće.

- Informaciju o rasporedu pregleda dece pustili smo u našoj centralnoj informativnoj emisiji, ali smo odlučili da svako naredno čitanje moramo naplatiti, jer je to onda oglas. Hteli smo i da u okviru iste emisije napravimo prilog na ovu temu, ali nam je rečeno da je ekipi TV Čačak zabranjeno snimanje u Domu zdravlja i pored toga što smo Zdravstvenom centru uputili zvanični dopis, pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacija - ističe Kojanovićeva.

U drugim čačanskim medijima postupili su suprotno reakciji TV Čačak.

- Nije nam palo na pamet da naplatimo oglas o rasporedu pregleda dece pred polazak u školu, baš kao što nikada nismo i nećemo uzimati novac za informacije za koje procenimo da našim građanima mogu olakšati svakodnevni život - kaže Nevena Marković, glavna i odgovorna urednica televizije „Telemark“.

Slično objašnjenje dobili smo i u radiju „Ozon“ gde nam je rečeno da ih na besplatno emitovanje obaveštenja ovog tipa obavezuje i Konvencija UN o pravima deteta.

V. Nikitović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi