Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Otpisano pravo na akcije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 04. 2010.

Izvor: Pregled

Otpisano pravo na akcije


Zbog nezakonito sprovedene privatizacije i „brisanja“ prava na akcije, grupa od 30 radnika, od čega 23 novinara kompanije „Večernjih novosti“ vodi sudski postupak protiv firme, direktora i glavnog i odgovornog urednika Manojla Vukotića i države.

Advokat oštećenih Branko Pavlović istakao je juče na konferenciji za novinare da je u slučaju Novosti, čitav postupak privatizacije od početka do kraja bio nezakonit, te da nadležni sudovi treba brže da reaguju povodom podnetih tužbi kojima se zahteva obeštećenje.

Prema tvrdnjama tužilaca od potencijalnih 3.700 akcionara, oko 370 je dobilo veoma vredne akcije ali po selektivnom „ključu“, podobnosti i ličnih, a ne zakonskih kriterijuma. Jedan od glavnih početnih kreatora takve „podele“ bio je Rade Brajević, bivši glavni urednik u vreme režima Slobodana Miloševića - rekla je nekadašnja novinarka Novosti Radmila Stanković.

Od 2005. počeli smo sa nizom tužbi Trgovinskom sudu, a nakon poništene privatizacije 2000. menadžement Novosti je trebalo da ponovo sprovede kompletan postupak - navela je Milena Dražić.

Tražilo se i ponavljanje poziva za upis akcija uz novoutvrđenu procenu vrednosti kapitala, navodi ona ukazujući da je većina bivših radnika ostala neupisana raznim mahinacijama. Advokat Jelisaveta Vasilić zaključila je da između 2000. i 2002. godine u sudu zjapi praznina u dokumentima Novosti i da je bez ikakvog osnova i na kriminalan način primljena knjiga akcionara, koju je sud verifikovao.

Novu dimenziju proneverama u Novostima daje i afera oko kompanije VAC uz tvrdnje da je Vukotić primio veću sumu za okončanje privatizacije, navodi Nataša Marković.

Oko 400 akcionara, koji su posedovali paket od oko 56 odsto akcija Novosti, prodali su sredinom 2006. deonice za oko 3.400 evra po akcijina Beogradskoj berzi.

D. S.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi