Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ubica Dade Vujasinović i dalje slobodno šeta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 04. 2010.

Izvor: Blic

Ubica Dade Vujasinović i dalje slobodno šeta


Beograd - Novinarka „Duge” Radislava - Dada Vujasinović ubijena je na današnji dan pre 16 godina, a istražni organi nisu još rasvetlili taj zločin, a čak nije ni pokrenut postupak protiv onih koji su 15 godina zataškavali da je u pitanju ubistvo.

Srpsko tužilaštvo je tek krajem januara 2009. saopštilo da pokreće pretkrivični postupak za ubistvo Dade Vujasinović 8. aprila 1994, u porodičnom stanu u Trećem bulevaru na Novom Beogradu. Ovu odluku tužilaštvo je donelo jer je međunarodno priznati veštak mr Vlada Kostić još 30. maja 2008. završio veštačenje kojim je utvrdio da je novinarka ubijena.

Balističar Kostić je uradio superveštačenje zbog dva prethodna različita veštačenja. Veštaci koje su angažovali roditelji ubijene novinarke još 1995. takođe su utvrdili da je Dada Vujasinović ubijena. Međutim, sudski veštaci su tvrdili da je novinarka izvršila samoubistvo.

- Ne znam šta se više čeka? Jasno je da je naša Dada ubijena. Nemam više reči, u Srbiji je otvoren slobodan odstrel novinara. Ovde ubistvo uopšte nije delikt, nije za osuđivanje... - kaže rezignirano za „Blic” Radislav Vujasinović, otac ubijene novinarke.

Advokat Branislav Tapušković, zastupnik porodice Vujasinović, rekao je za „Blic” da su upravo zloupotrebe u policiji i veštaci doveli do dileme da li je upitanju samoubistvo ili ubistvo.

- Bilo je potrebno 15 godina da se utvrdi nešto što je odmah bilo jasno, u pitanju je ubistvo. Istraga bi, ako ništa drugo, morala da se povede protiv onih koji su sklanjali dokaze - napominje advokat Tapušković.

Direktor policije Milorad Veljović juče je izjavio da je policija dobila zahtev od Tužilaštva da nastavi istragu u slučaju ubistva novinarke Dade Vujasinović i istakao da je taj slučaj prioritet u radu policije. On je podsetio da je u istrazi zaključeno da Dada Vujasinović najverovatnije nije izvršila samoubistvo, već da se radi o ubistvu i da policija postupa po tom zahtevu tužilaštva. On je rekao da je taj slučaj, ali i slučajevi ubistva ostalih novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, prioritet u radu policije.

Tomo Zorić, portparol državnog tužilaštava, kaže za „Blic” da je ubistvo novinarke za tužilaštvo jedan od najvažnijih predmeta, koji ima najveći mogući prioritet u radu.

- Tužilaštvo će aktivno sa drugim organima raditi na rasvetljavanju ubistva. Iako je prošlo mnogo godina, mi nećemo odustati dok ubistvo novinarke Dade Vujasinović ne bude rasvetljeno. Uputili smo zahtev policiji za preduzimanje određenih radnji u cilju identifikacije počinioca tog krivičnog dela - kaže Zorić.

Vuk Z. Cvijić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi